Dick Cheney: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: ru:Чейни, Ричард
Redak 34: Redak 34:


Bio je predsjednik i član predsjedništva mnogih kompanija. Godine [[1997]]. sa Donaldom Ramsfeldom osnovao je ''Projekt za novo američko stoljeće'' koji radi na ''promoviranju globalnog američkog vodstva''.
Bio je predsjednik i član predsjedništva mnogih kompanija. Godine [[1997]]. sa Donaldom Ramsfeldom osnovao je ''Projekt za novo američko stoljeće'' koji radi na ''promoviranju globalnog američkog vodstva''.
Nakon njega, 2008 godine, odabran je drugi podpredsjednik.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 10. travnja 2011. u 12:06

Dick Cheney

Richard Bruce "Dick" Cheney (Lincoln, 30. siječnja 1946.), 46-ti potpredsjednik SAD-a. Član je Republikanske stranke i na položaju je od 20. siječnja 2001. Po zanimanju je biznismen. Naslijedio ga je Joe Biden.


Mladost i obitelj

Cheney je rođen u Lincolnu u saveznoj državi Nebraski. Odrastao je u Casperu u Wyomingu gdje je upoznao sadašnju ženu Line Vincent. Radio je u ministarstvu poljoprivrede.

Isticao se i kao učenik i kao sportaš u srednjoj školi. Bio je izabran za predsjednika starije klase svoje srednje škole, predstavljao je školu na državnim skupovima i bio član ragbijaškoga tima. Nakon završetka srednje škole radio je na električnim vodovima, bio član međunarodnog bratstva električara.

Obrazovanje

Nakon srednje škole, Cheney je dobio školarinu i pohađao sveučilište. Nakon tri semestra ga je napustio. Sakupio je dovoljno novca i vratio se na studije, ali je već u sljedećem semestru napustio fakultet zbog loših ocjena.

Kad je imao 21 godinu, priznao je dvije krivnje za vožnju u pijanom stanju u Wyomingu. Kasnije je izjavio da su ga ova uhićenja natjerala da razmisli kojim putem ide. Kako je sam rekao, bio je na lošem putu i nastavio bi da nije prestao sa pićem.

Ponovno se fokusirao na studije. Išao je u Casper i nakon toga na sveučilište u Wyomingu gdje je diplomirao političke znanosti. Prešao je drugo sveučilište želeći doktorat. Napustio je studije i prije doktorata ušao u politiku.

Rat u Vijetnamu

Tijekom rata u Vijetnamu od 1959. do 1966., Cheney je dobio ukupno 5 odlaganja vojne obveze. Četiri su bila tipa S-2 koje su dobivali studenti zbog obveza prema sveučilištu i jedno odlaganje tipa 3-A koje je dobio 1966. kad mu je žena zatrudnjela.

Politička karijera

Federalna zgrada Dicka Cheneya u Wyomingu

Raniji angažman u Bijeloj kući

Njegova karijera u državnoj službi počela je radom u predsjedničkoj administraciji 1969. Bio je na mnogim pozicijama u vijeću za određivanje vrijednosti potrošačke košarice, kao pomoćnik Donalda Ramsfelda u državnom uredu za ekonomske mogućnosti i u Bijeloj kući. Kod predsjednika Geralda Forda, Cheney je postao pomoćnik predsjednika i šef osoblja. Bio je menadžer Fordove predsjedničke kompanije 1976. dok je predsjednik kompanije bio James Baker.

Kongres

Godine 1978. izabran je za predstavnika Wyominga u Predstavničkom domu Kongresa. Cheney je biran pet puta služeći do 1989. Bio je predsjednik odbora za politiku Republikanske stranke od 1981. do 1987., a 1989. izabran je za predsjednika Konferencije Republikanske stranke. Tijekom svoje službe u donjem domu Kongresa glasovao je protiv proglašavanja rođendana Martina Luthera Kinga nacionalnim praznikom. Kao predstavnik Wyominga radio je na obrani njenog posla vezanog za naftu i ugljen.

Federalna zgrada Casper u Wyomingu nosi njegovo ime, u čast njegova rada u Kongresu.

Vlada

Cheney je radio kao tajnik obrane u Vladi predsjednika Georgea H. W. Busha. Rukovodio je vojnim operacijama u Panami i na Bliskom istoku. Nagrađen je predsjedničkom medaljom slobode zbog očuvanja američke sigurnosti u vrijeme velikih promjena u svijetu.

Bio je predsjednik i član predsjedništva mnogih kompanija. Godine 1997. sa Donaldom Ramsfeldom osnovao je Projekt za novo američko stoljeće koji radi na promoviranju globalnog američkog vodstva. Nakon njega, 2008 godine, odabran je drugi podpredsjednik.

Vanjske poveznice