Razlika između inačica stranice »Bhagavad Gita«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 105 bajtova ,  prije 10 godina
dorada, dodana kat svjetska književnost
m (Bhagavadgita premješteno na Bhagavad Gita: piše se odvojeno s velikim g)
(dorada, dodana kat svjetska književnost)
'''Bhagavad Gita''' (''bhagavad'' = milostivi, ''gita'' = pjesma, ep, božanska pjesma) pjesničko je djelo nepoznatog autora sastavljeno u 18 pjevanja i 700 strofa. Pjesma opisuje razgovor Krišne i Arjune na bojnom polju.
'''Bhagavadgita''' (''bhagavad'' = milostivi, ''gita'' = pjesma, ep) pjesničkoDjelo je djelo nepoznatog autora sastavljeno u 18 pjevanja i 700 strofa. Stavljenastavljena je na početak šeste knjige (Bhišmaparavan) kao jedna od epizoda velikog indijskog epa [[Mahabharata|Mahabharate]]. Pravovjerni Hinduihindusi drže sadržaj BhagavadgiteBhagavad Gite vjernim prikazom naučavanja Šri Kršne, za kojeg se kaže da je umro oko 3102. godine prije naše ere. Prema tome bi naučavanja sadržana u BhagavadgitiBhagavad Giti potjecala iz tog davnog vremena. Međutim kulturno-povijesni, jezični i stilistički razlozi, uz znakove da je knjiga tokom vremena mijenjala svoj oblik, govore da djelo u današnjem obliku i veličini nastalo oko [[300.]] godine prije naše ere. BhagavadgitaBhagavad Gita je napisana na [[Sanskrt|sanskrtu]] a prevedena je skoro na sve jezike svijeta. Davši veliki doprinos hrvatskoj prijevodnoj književnosti, BhagavadgituBhagavad Gitu je uz veliki [[Umjetnost| umjetnički]] trud na hrvatski prepjevao [[Đuro Robotić]].
 
=== Simbolika i značaj Bhagavadite ===
Radnja pred bitkom na bojnom polju ''Kurukšetra'', gdje se odvija razgovor između ArdjuneArjune i božanskog Kršne, za Indijce ima simboliku duhovnog polja [[Dharma|dharme]] na kojemu se zbiva borba između čovjekove više i niže prirode. Gita se u indijskoj tradiciji naziva upanišad, što sadržaju daje veliki ugled i uvršćuje ga među tekstove s najvećim autoritetom kao što su autentične upanišade u vedantskom sloju [[Vede| vedskog]] korpusa. Za neke indijske [[Sekta| sekte]] BhagavadgitaBhagavad Gita predstavlja objavu [[Bog|Boga]] pa ima značenje svetog pisma kao [[Novi Zavjet]] kod kršćana. Mnogi velikani indijske i zapadnjačke filozofske misli ostavili su svoje komentare u kojima izražavaju divljenje učenjima iz Gite.
 
{{citat|Nalazim utjehu u Bhagavadgiti kakvu nisam našao čak ni u Propovjedi na Gori. Kad mi razočaranja zure u lice, i sam ne vidim ni zrake svjetla, vraćam se Giti. Nalazim stih ovdje i stih tamo i odmah se počinjem smiješiti usred tragedija koje satiru – a moj život je bio pun tragedija – pa ako one nisu na meni ostavile vidljivih, neizbrisivih ožiljaka, ja to dugujem učenjima BhagavadgiteBhagavad Gite.|Mahatma Gandhi}}
Radnja pred bitkom na bojnom polju ''Kurukšetra'', gdje se odvija razgovor između Ardjune i božanskog Kršne, za Indijce ima simboliku duhovnog polja [[Dharma|dharme]] na kojemu se zbiva borba između čovjekove više i niže prirode. Gita se u indijskoj tradiciji naziva upanišad, što sadržaju daje veliki ugled i uvršćuje ga među tekstove s najvećim autoritetom kao što su autentične upanišade u vedantskom sloju [[Vede| vedskog]] korpusa. Za neke indijske [[Sekta| sekte]] Bhagavadgita predstavlja objavu [[Bog|Boga]] pa ima značenje svetog pisma kao [[Novi Zavjet]] kod kršćana. Mnogi velikani indijske i zapadnjačke filozofske misli ostavili su svoje komentare u kojima izražavaju divljenje učenjima iz Gite.
 
=== Izvor ===
{{citat|Nalazim utjehu u Bhagavadgiti kakvu nisam našao čak ni u Propovjedi na Gori. Kad mi razočaranja zure u lice, i sam ne vidim ni zrake svjetla, vraćam se Giti. Nalazim stih ovdje i stih tamo i odmah se počinjem smiješiti usred tragedija koje satiru – a moj život je bio pun tragedija – pa ako one nisu na meni ostavile vidljivih, neizbrisivih ožiljaka, ja to dugujem učenjima Bhagavadgite.|Mahatma Gandhi}}
* ''Bhagavadgita'' – predgovor Čedomil Veljačić i Milka Jauk-Pinhak.
 
=== Izvor ===
 
* Bhagavadgita – predgovor Čedomil Veljačić i Milka Jauk-Pinhak.
 
[[Kategorija:Hinduizam]]
[[Kategorija:Svjetska književnost]]
 
[[als:Bhagavad Gita]]

Navigacijski izbornik