Evanđelist: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 11: Redak 11:
* [[Sveti Ivan]]
* [[Sveti Ivan]]


U umjetnosti se evanđelisti često prikazuju u [[tetramorf]]u, tj. prikazu koji se sastoji od četiri simbola. Sv. Mateja simbolizira [[anđeo]], sv. Marka krilati [[lav]], sv. Luku [[bik]], a sv. Ivana [[orao]]. Ovi simboli vuku podrijetlo iz [[Ezekiel]]ovog proročanstva (Ezekiel 1:10).
U umjetnosti se evanđelisti često prikazuju u [[tetramorf]]u, tj. prikazu koji se sastoji od četiri simbola. Sv. Mateja simbolizira [[anđeo]], sv. Marka krilati [[lav]], sv. Luku [[bik]], a sv. Jovana [[orao]]. Ovi simboli vuku podrijetlo iz [[Ezekiel]]ovog proročanstva (Ezekiel 1:10).


== Povezani članci ==
== Povezani članci ==

Inačica od 5. svibnja 2011. u 08:22

Evanđelisti, Jakob Jordaens
Evanđelisti sa svojim simbolima, Aachenski evangelijar Karla Velikoga

Evanđelisti su četiri autora kanonskih evanđelja. Pojam potječe od starogrčke riječi Evangelion = objave, čija se primjena u kršćanstvu počela primjenjivati osobito na četiri kanonska evanđelja.

Evanđelisti su:

U umjetnosti se evanđelisti često prikazuju u tetramorfu, tj. prikazu koji se sastoji od četiri simbola. Sv. Mateja simbolizira anđeo, sv. Marka krilati lav, sv. Luku bik, a sv. Jovana orao. Ovi simboli vuku podrijetlo iz Ezekielovog proročanstva (Ezekiel 1:10).

Povezani članci

Poveznice