Borg: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ko:보그 (스타 트렉)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Borg
Redak 41: Redak 41:
[[pl:Borg (Star Trek)]]
[[pl:Borg (Star Trek)]]
[[pt:Borgs (Star Trek)]]
[[pt:Borgs (Star Trek)]]
[[ro:Borg]]
[[ru:Борг (Звёздный путь)]]
[[ru:Борг (Звёздный путь)]]
[[simple:Borg (Star Trek)]]
[[simple:Borg (Star Trek)]]

Inačica od 16. svibnja 2011. u 13:55

Borg je izmišljena vrsta kiborga iz serijala filmova i TV serijala Zvjezdane staze. Prvi put se spominju u TV seriji Zvjezdane staze: Nova generacija (1987.–1994.). Karakterizira ih neumorna potraga za savršenstvom, što postižu asimilacijom drugih vrsta. Posjeduju kolektivnu svijest koja im omogućuje brzu prilagodbu na svaku situaciju i sposobnost da nastave funkcionirati i nakon prividno razornih napada.

Borgova kocka

Borg se prikazuje kao spoj kibernetički poboljšanih radilica humanoida različitih vrsta, organiziranih u međusobno povezani kolektiv sa zajedničkim umom i sviješću, koji nastanjuje ogromne predjele svemira i posjeduje mnoge planete, brodove i naprednu tehnologiju. Djeluju u jedinstvenoj svrsi: u potrazi za savršenstvom, dodaju biološke i tehnološke raznolikosti drugih vrsta u svoje vlastito biće. To postižu prisilnom asimilacijom, što je proces u kojemu se pojedinci zajedno sa svojom tehnologijom i sviješću priključuju Borgu, koji ih pritom poboljšava dodavanjem kibernetičkih komponenti.

Prvi ih je sreo kapetan Picard na nagovor Q-a, i tada je malo bilo poznato o Borgu, njegovom podrijetlu i namjerama. Pri nailasku na druge vrste ne pokazuju želju za pregovorima, nego samo za asimiliranjem. Također pokazuju naglu prilagodljivost svakoj situaciji ili prijetnji, pri čemu se obračuni s drugim vrstama karakteriziraju imperativima koji odražavaju geslo "otpor je uzaludan". Vremenom Borg postaje jedna od najvećih prijetnji Zvjezdanoj floti i Federaciji. Isprva prikazivani kao homogena i anonimna cjelina, kasnije je ubačen koncept Kraljice i središnje kontrole, a ponekad koriste i glasnogovornike koji u ime Borga djeluju kao pregovarači u složenijim razvojima fabule.

U serijalu Zvjezdane staze, pokušaji odupiranja Borgu postali su jednom od glavnih tema, s mnogim primjerima uspješnog otpora kolektivu, bilo od postojećih ili bivših radilica, meta prisilne asimilacije pri čemu je barem jedna vrsta pokazivala superiornost u odnosu na Borg. U seriji se također pokazalo da je moguće preživjeti asimilaciju (Picard), kao i da radilice mogu pobjeći kolektivu (Sedma od Devet) i ponovo postati pojedincima, ili djelovati u društvu bez prisilnog asimiliranja drugih pojedinaca.

Nedovršeni članak Borg koji govori o filmskoj umjetnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Predložak:Link FA