Program Space Shuttle: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Vodomar (razgovor | doprinosi)
Nova stranica: {{mrva}} '''Program Space Shuttle''' je ime za sistem za lansiranje i orbitalnu letjelicu koju je razvila američka svemirska agencija NASA za svemirske misije upravljane ljudima....
 
Vodomar (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
{{mrva}}
{{mrva}}
'''Program Space Shuttle''' je ime za sistem za lansiranje i orbitalnu letjelicu koju je razvila američka svemirska agencija [[NASA]] za svemirske misije upravljane ljudima. Sistem se sastoji od raketnog lansera sa orbitalnom letjelicom sa kojom je moguć povrat nazad na Zemlju i koja se može ponovno upotrijebiti. Prva četiri probna leta izvedena su 1981., nakon čega je sistem stavljen u operativnu spremost 1982. godine. Sva lansiranja izvedena su iz lansirne baze [[Kennedy Space Center]], u Saveznoj državi [[Florida]]. Do penzioniranja sistema 2011. godine, Space Shuttle je trebao obaviti 135 lansiranja. Tokom povjesti ovog programa izgubljene su dvije letljelice sa po 7 članova posade: Challenger (1986.) i Columbia (2003.).
'''Program Space Shuttle''' je ime za sistem za lansiranje i orbitalnu letjelicu koju je razvila Američka svemirska agencija [[NASA]] za svemirske misije upravljane ljudima. Sistem se sastoji od raketnog lansera sa orbitalnom letjelicom sa kojom je moguć povrat nazad na Zemlju i koja se može ponovno upotrijebiti. Prva četiri probna leta izvedena su 1981., nakon čega je sistem stavljen u operativnu spremost 1982. godine. Sva lansiranja izvedena su iz lansirne baze [[Kennedy Space Center]], u Saveznoj državi [[Florida]]. Do penzioniranja sistema 2011. godine, Space Shuttle je trebao obaviti 135 lansiranja. Tokom povjesti ovog programa izgubljene su dvije letljelice sa po 7 članova posade: Challenger (1986.) i Columbia (2003.).
==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 25. svibnja 2011. u 01:54

Program Space Shuttle je ime za sistem za lansiranje i orbitalnu letjelicu koju je razvila Američka svemirska agencija NASA za svemirske misije upravljane ljudima. Sistem se sastoji od raketnog lansera sa orbitalnom letjelicom sa kojom je moguć povrat nazad na Zemlju i koja se može ponovno upotrijebiti. Prva četiri probna leta izvedena su 1981., nakon čega je sistem stavljen u operativnu spremost 1982. godine. Sva lansiranja izvedena su iz lansirne baze Kennedy Space Center, u Saveznoj državi Florida. Do penzioniranja sistema 2011. godine, Space Shuttle je trebao obaviti 135 lansiranja. Tokom povjesti ovog programa izgubljene su dvije letljelice sa po 7 članova posade: Challenger (1986.) i Columbia (2003.).

Izvori

Vanjske poveznice