Razlika između inačica stranice »Fred i George Weasley«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
m
slova
m
m (slova)
}}
'''Fred i Goerge Weasley''' (r. 1.travnja 1978.) su imaginarni likovi iz serije romana o [[Harry Potter|Harryju Potteru]]u, autorice [[J. K. Rowling]]. Sinovi su [[Arthur Weasley|Arthura]] i [[Molly Weasley]]. Mlađa su braća [[Bill Weasley|Billu]], [[Charlie Weasley|Charlieu]] i [[Percy Weasley|Percyu]], a starija braća [[Ron Weasley|Ronu]] i [[Ginny Weasley|Ginny]], a posljednje dvoje su prijatelji [[Harry Potter (lik)|HarryaHarryja Pottera]]. Blizanci su također dobri HarryeviHarryjevi prijatelji, i prema njemu se ponašaju bolje nego prema Ronu, kojeg vole zadirkivati zajedno s Percyem. Kao i ostali Weasleyi imaju plameno crvenu kosu. Svih ih smatraju duhovitima i čini se da su veoma popularni među Gryffindorima.
 
Fred i George koji su pohađali [[Hogwarts]] od 1989. do drugog polugodišta školske godine 1995.-96. bili su školski klaunovi i zabavljači, više zainteresirani za zbijanje šala nego za učenje, iako pri stvaranju različitih šaljivih predmeta pokazuju visoku razinu znanja i vještine. Nije začuđujuče da njihovi rođendani padaju upravo na 1.travnja. Fred se ponekad čini dominantnijim blizancem, ali oni zapravo funkcioniraju kao ekipa. Bili su goniči u Gryffindorskoj metlobojskoj ekipi sve dok im [[Dolores Umbridge]] nije doživotno zabranila igranje metloboja. Malo nakon te zabrane napustili su Hogwarts. Sada imaju dućan psina u Zakutnoj ulici. Na razočaranje njihove majke, oni su jednini njezini sinovi koji nisu postali prefekti (ali treba primijetiti da prefekticom nije postala ni njihova sestra Ginny). Njihovi izgled i osobnost su toliko slični da mogu zavarati i vlastitu majku, pa su tako jednom džempere sa slovima, "G" i "F", koje su dobili od majke izmijenili i nazvali sebe "Gred" i "Forge".
{{spoiler}}
 
U [[Harry Potter i Plameni pehar|HarryHarryju Potteru i Plamenom Peharu]], Fred i George su počeli prodavati vlastite šaljive predmete pod imenom "Weasleyevi čarozezi". Jednu od svojih šala testirali su i na HarryevomHarryjevom bratiću, [[Dudley Dursley|Dudleyu Dursleyu]], tako što im je par Karamela jezikoduljica "slučajno" palo na pod, a Dudley, koji je bio na dijeti, ih je pohlepno pojeo i uskoro dobio jezik produžen za nekoliko metara, a na svjetskom metlobojskom prvenstvu je Ludo Bagman, šef Odjela za magijske igre i sportove u Ministarstvu magije impresioniran njihovim lažnim čarobnim štapićima.
 
Unatoč želji njihove majke da se zaposle u Ministarstvu, njihov je san bio da otvore trgovinu psina. Harry (koji je naslijedio više nego dovoljno novca) im je to omogućio darujući im svoju nagradu sa [[Tromagijski turnir|Tromagijskog turnira]]
 
Dvojac puno pomaže HarryuHarryju tijekom serije; u [[Harry Potter i Odaja tajni|HarryHarryju Potteru i Odaji tajni]] blizanci i Ron pomažu Harryu da pobjegne od Dursleyevih, u [[Harry Potter i zatočenik Azkabana|HarryHarryju Potteru i Zatočeniku Azkabana]] dali su mu Mapu za haranje, a u [[Harry Potter i Red feniksa|HarryHarryju Potteru i Redu feniksa]] su napravili diverziju kako bi se Harry mogao poslužiti kaminom u uredu profesorice Umbridge, koji nije bio pod nadzorom. Bili su i članovi [[Dumbledoreova Armija|Dumbledoreove Armije]], grupe koju su osnovali Harry, Ron i Hermiona kako bi svi mogli dobiti osnaovna znanja iz [[Obrana od mračnih sila|Obrane od mračnih sila]], što im tadašnja profesorica nije pružala. Kasnije te godine, doživotno im je zabranjeno igranje metloboja i oni su odlučili odustati od školovanja; prije odlaska su ipak odali počast [[Albus Dumbledore|Dumbledoreu]] ostavljajući Umbridgevu na stotinu muka - ostavili su joj "prijenosnu močvaru" na jednom hodniku, i zatim su otperjali na svojim metlama, ali su usput još rekli Peevesu da zagorča život Umbridgeici (to je bio jedini trenutak u cijeloj seriji romana o HarryHarryju Potteru u kojem je Peeves poslušao i izvršio nešto po molbi nekog učenika). Močvara je neko vrijeme ostala na mjestu, zato što je Umbrideova nije znala ukloniti. Nakon njezinog odlaska, profesor Flitwick je u sekundi uklonio močvaru, ali je ostavio komadić pod prozorom u čast blizanaca Weasley.
 
U [[Harry Potter i Princ miješane krvi|HarryHarryju Potteru i Princu miješane krvi]] Fred i George još uvijek uspješno vode svoj dućan psina, i imaju barem jednog zaposlenika ("Verity"). Jedan od njihovih proizvoda (instant mrak) igra važnu, ali negativnu, ulogu u borbi u Hogwartsu. Koristio ga je Draco Malfoy kako bi pobjegao bivšim članovima D.A.. Nije posve jasno jesu li se Fred i George, po svojoj velikoj želji, pridružili [[Red feniksa|Redu feniksa]], iako njihova odsutnost u bitci u Hogwartsu znači da mu se vjerojatno nisu pridružili.
 
Iako je gospođa Weasley u početku bila protiv njihove trgovine, shvatila je da imaju dara za svoj posao i od tada se više nije bunila. U stvari, sad je impresionirana uspjesima svojih sinova.
25.134

uređivanja

Navigacijski izbornik