Skup Djevica: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.5.2) (robot Dodaje: no:Virgohopen
iw bs
Redak 40: Redak 40:


[[ar:تجمع مجرات العذراء]]
[[ar:تجمع مجرات العذراء]]
[[bs:Skup Virgo]]
[[ca:Cúmul de la Verge]]
[[ca:Cúmul de la Verge]]
[[cs:Kupa galaxií v Panně]]
[[cs:Kupa galaxií v Panně]]

Inačica od 15. lipnja 2011. u 22:53

Središte skupa Virgo

Skup Virgo je grozd galaktika na udaljenosti od oko 59 milijuna svjetlosnih godina (18 milijuna parseca) u zviježđu Djevici. Grozd se sastoji od oko 1300, možda i 2000 galaktika i čini središte Lokalnog Superjata. Naša Lokalna Grupa se nalazi na vanjskom rubu Lokalnog Superjata. Masa Skupa Virgo je procijenjena na 1.2·1015 masa našeg Sunca. Promjer Skupa Virgo je oko 7.2 milijuna svjetlosnih godina.

Sjajnije galaktike u skupu otkrio je još Charles Messier sredinom 18. stoljeća. Prva otkrivena galaktike je bila M49. Messier je kasnije otkrio i M87, dominantnu galaksiju skupa. Zbog svojeg slabog teleskopa, Messier nije uspio otkriti pravu prirodu galaktika nego ih je smatrao mrljama bez zvijezda. Da se radi o drugim galaksija, shvatilo se tek u 20im godina 20. stoljeća.

Skup je po sastavu heterogena mješavina eliptičnih i spiralnih galaksija. OD 2004., vjeruje se da su spiralne galaktike raspoređene u duguljastom vlaknu, oko 4 puta dužem nego širem, koji se proteže duž vizurne linije iz Mliječne staze. Eliptičke galaktike su više grupirane u središtu skupa.

Skup se može podjeliti na barem tri podgrupe. Svaka od tih podgrupa centrirana je na galaksijama M87, M86 i M49. Dominantna podgrupa je ona od M87, s oko 10·1014 sunčevih masa, što je za jedan red veličine više od ostalih podgrupa.

Veliku masu skupa otkrivaju i neobično velike brzine mnogih galaksija. Neke se kreću čak 1,600 km/s u odnosu na središte skupa.

Skup Virgo nalazi se unutra Lokalnog Superjata, i njegov gravitacijski utjecaj usporava okolne galaksije. Velika masa skupa utječe na usporavanje udaljavanja Lokalne Grupe za gotovo 10%.

Značajniji članovi Skupa Virgo

Vanjske poveznice