Benelux: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Uklanja: ksh:Benelux
m r2.7.1) (robot Dodaje: hif:Benelux
Redak 53: Redak 53:
[[gl:Benelux]]
[[gl:Benelux]]
[[he:בנלוקס]]
[[he:בנלוקס]]
[[hif:Benelux]]
[[hu:Benelux államok]]
[[hu:Benelux államok]]
[[id:Benelux]]
[[id:Benelux]]

Inačica od 18. lipnja 2011. u 12:00

Satelitska snimka zemalja Beneluxa
Benelux
Benelux

Benelux je ekonomska zajednica u Zapadnoj Europi koja se sastoji od tri međusobno susjedne monarhije, Belgije, Nizozemske i Luksemburga. Ime ove zajednice je spoj početnih slova svake od ovih zemalja.

Osnivanje

Dogovor o osnivanju carinske unije Beneluxa je potpisan 1944. godine, od strane vlada ovih država u Londonu, a dogovor je sproveden 1947. godine. Ovaj dogovor je od 1960. godine zamijenila Beneluška gospodarska zajednica. Ovom dogovoru je prethodila Belgijsko-luksemburška gospodarska zajednica, koja je utemeljena 1925. Osnivanje ove zajednice je uvelike potaknulo osnivanje Europske Unije.

Parlament

Parlament Beneluksa je osnovan 1955. godine. Sastoji se od 21 zastupnika nizozemskog parlamenta, 21 zastupnika Belgijskog državnog i regionalnog parlamenta i 7 zastupnika luksemburškog parlamenta.

Gospodarska zajednica

Ugovor o osnivanju Beneluške gospodarske zajednice (nizozemski: Benelux Economische Unie, francuski:Union Économique Benelux) je potpisan 1958. godine, a sproveden 1960. godine kako bi se promovirala slobodna razmjena radnika, usluga, novca i dobara u regiji. Glavno tajništvo se nalazi u Bruxellesu. Pravni sustavi su većinom međusobno usklađeni, ali se međusobno ne mogu mješati u unutarnje probleme svake od države članica.

1965. godine je osnovan Beneluški sud pravde koji je počeo djelovati od 1975. godine. Sud se sastoji od sudaca visokih sudova iz svake od država članica. Njegovo sjedište se nalazi u Bruxellesu.

Ugovor o gospodarskoj zajednici istječe 2010. godine, a vjerojatno će biti zamjenjen novim nadopunjenim ugovorom.

Vanjske poveznice