Zambezi: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m kat.
m r2.6.4) (robot Mijenja: tr:Zambezi
Redak 53: Redak 53:
{{Link FA|en}}
{{Link FA|en}}
{{Link FA|uk}}
{{Link FA|uk}}

[[af:Zambezirivier]]
[[af:Zambezirivier]]
[[als:Sambesi]]
[[als:Sambesi]]
Redak 105: Redak 106:
[[sw:Zambezi (mto)]]
[[sw:Zambezi (mto)]]
[[tl:Zambezi]]
[[tl:Zambezi]]
[[tr:Zambezi Nehri]]
[[tr:Zambezi]]
[[uk:Замбезі]]
[[uk:Замбезі]]
[[zh:赞比西河]]
[[zh:赞比西河]]

Inačica od 19. lipnja 2011. u 12:22

Zambezi
Porječje i tok Zambezija
Položaj
DržaveZambija, Angola, Namibija, Bocvana, Zimbabve i Mozambik
Fizikalne osobine
Duljina2,574 km
Površina porječja1,332,574 km2
Istjek 
 • Prosječni7,070 m3
Tok rijeke
IzvorChitunta Plain, Zambija
 • Nad. vis.1,500 m
 • Koord.11°22'12,7"S, 24°18'29,9"EUredite na Wikipodatcima
Ušćedelta
 • Koord.18°34'14"S, 36°28'13"EUredite na Wikipodatcima
Slijevindijskog oceana
Ulijeva se uIndijski ocean

Zambézi je rijeka na jugu Afrike i četvrta je po dužini u Africi. Svoj 2.750 km dug tok počinje na severu Zambije i teče ka jugoistoku. Ulijeva se u Indijski ocean. Najveći grad kroz koji protiče je Tete u Mozambiku.

Porječje Zambezija, veliko oko 1,330.000 km2, odgovara oko polovini porječja Nila. Protječe Angolom, Zambijom i Mozambikom, a dijelom tvori i prirodnu granicu između Zambije i Namibije kao i Zambije i Zimbabvea , gdje kod gradova Livingston (Zambija) i Viktorija Falls (Zimbabve) tvori Viktorijine vodopade, najveći vodopad u Africi, i obrušava se s visine od oko 110 metara u dubinu. Uz brzace, na Zambeziju su još dva vodopada, kod grada Chavuma (po kome je i vodopad dobio ime), na granici između Zambije i Angole, i Ngonye vodopad u blizini grada Sioma na zapadu Zambije. Na cijeloj svojoj dužini Zambezi je premošten samo s pet mostova od kojih je most kod Chinyngija pješački, a branom Kariba je također moguć prijelaz preko rijeke.

Na rijeci Zambezi postoje dvije velike brane: Kariba i Kabora Basa kao i dva istoimena umjetna jezera. Na njima su sagrađene i hidroelektrične centrale koje snabdijevaju i Južnoafričku Republiku električnom energijom. U svom donjem toku, nizvodno od Tetea, Zambezi je plovan.

Tok

Izvor

Rijeka izvire iz jednog močvarnog i brežuljkastog šumovitog područja na sjeveroistoku Zambije na visini od oko 1.500 metara N/m. Istočno od izvora nalazi se vododjelnica između porječja Zambezija i Konga koja se kao planinski niz proteže gotovo točno smjerom istok - zapad.

Gornji tok

Nakon oko 240 km toka u smjeru jugozapada, Zambezi skreće prema jugu i bitno se povečava, primajući brojne pritoke. Nekoliko kilometara uzvodno od Kakengija rijeka se širi sa 100 na oko 350 metara. Iza Kakengija slijede brzaci koji se nastavljaju do vodopada Chavuma koji se smatraju krajem oko 800 km dugog dijela gornjeg toka na kojem se nadmorska visina rijeke snižava za samo 180 metara. Nakon toga, Zambezi teče stjenovitim kanjonom.

Viktorijini vodopadi, granica između gornjeg i srednjeg toka Zambezija

Prva veča pritoka Zambezija je rijeka Kabompo u sjevernoj Zambiji, a sljedeća velika pritoka je južnija Lungebungu. Savanu kroz koju je do tada proticao Zambezi, smjenjuje područje s grmovitom vegetacijom gdje rastu i palme. Gušća vegetacija raste samo na uskom pojasu od nekoliko stotina metara uz rijeku i njene pritoke.

Rijeka se od svog izvora na visini od oko 1.500 metara do Kakengija spustila na oko 1.100 metara nadmorske visine. Od tu pa do Viktorijinih vodopada tok je ravnomjerniji i pad je vrlo blag. 30 km nizvodno od utoka Lungwebungu rijeke krajolik je vrlo ravan i za vrijeme kišnog razdoblja dolazi do plavljenja velikih površina.

Nizvodno od sutoka Zambezija i rijeke Cuando tok skreće ravno na istok. Rijeka je ovdje vrlo široka, plitka i spora. Tekući dalje na istok ulazi u kanjon koji završava Viktorijinim vodopadima. Tu se Zambezi obrušava u širini od 1.708 metara niz stijenu visoku 110 metara.

Srednji tok

Viktorijini vodopadi smatraju se granicom između gornjeg i središnjeg toka Zambezija.


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zambezi
Nedovršeni članak Zambezi koji govori o rijeci treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Predložak:Link FA Predložak:Link FA