Interpreter: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Amirobot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: az:İnterpretator
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: id:Penerjemah (komputasi)
Redak 31: Redak 31:
[[he:מפרש (תוכנה)]]
[[he:מפרש (תוכנה)]]
[[hu:Értelmező]]
[[hu:Értelmező]]
[[id:Penerjemah (komputasi)]]
[[is:Túlkur (tölvunarfræði)]]
[[is:Túlkur (tölvunarfræði)]]
[[it:Interprete (informatica)]]
[[it:Interprete (informatica)]]

Inačica od 20. lipnja 2011. u 06:42

Interpreter je program koji u realnom vremenu izvršava izvorni kod napisan u nekom programskom jeziku, umjesto da ga, prije izvršavanja cijelog prevede u strojni, tj. (binarni kod) što radi jezični prevoditelj.

Način rada i karakteristike

Interpreter je program koji izvršava druge programe, a osnovna karakteristika interpretera je da se naredbe prevode u trenutku izvođenja programa, te se svaka naredba može prevesti u jednu ili više strojnih naredbi, ovisno o složenosti, nakon čega strojne naredbe izvršavaju. Prevođenje se izvršava pri svakom pokretanju programa. Karakteristike koje slijede iz ovog načina rada su nešto sporije izvođenje, zbog simultanog prevođenja, ali i jednostavnost jer je moguće trenutno otkriti eventualne pogreške (debugiranjem) tijekom izvođenja programa, pogotovo ako interpreter radi u interaktivnom modu. Veliki nedostatak je potreba za da korisnik programa posjeduje interpreter prije isporuke izvornog kôda programa, pošto program nije samostalan, ili pak, da interpreter isporuči sa izvornim kodom što čini zaštititu autorska prava složenijom, a i sam paket većim.

Osim interpretera, postoji još jedna vrsta programa prevoditelja, koji radi na drugačijem principu prevođenja, a to je kompajler.

Vidi jezični prevoditelj (compiler), dekompilator, transkompilator, cross-kompilator, izvorni kod, asemblerski jezik, strojni jezik.

Nedovršeni članak Interpreter koji govori o računarstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.