Koncert: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Redak 44: Redak 44:
[[pt:Concerto musical]]
[[pt:Concerto musical]]
[[ro:Concert]]
[[ro:Concert]]
[[ru:Концерт (мероприятие)]]
[[ru:Концерт]]
[[simple:Concert]]
[[simple:Concert]]
[[sl:Koncert (glasbena prireditev)]]
[[sr:Концерт (вишезначна одредница)]]
[[sr:Концерт (вишезначна одредница)]]
[[sv:Konsert]]
[[sv:Konsert]]

Inačica od 23. lipnja 2011. u 09:59

Koncert klasične glazbe

Koncert je glazbeno djelo izvedeno "uživo", pred publikom. Glazbena djela na koncertima mogu izvoditi solisti, orkestar, zbor ili bend. Njihov glazbeno-scenski nastup može biti vokalan, instrumentalan ili bilo koja njihova kombinacija.

Koncerti se mogu održavati u različitim prostorima, na otvorenom i u zatvorenom: sportskim stadionima, ugostiteljskim objektima, parkovima i drugim javnim i privatnim prostorima. Bez obzira na mjesto održavanja koncerta i njegovu veličinu, glazbenici najčešće izvode glazbu sa mjesta kojeg nazivamo pozornica.

Ugođaj na koncertu može biti upotpunjen raznim svjetlosnim i drugim scenskim efektima.

U vrijeme prije distribucije glazbenih, zvučnih i video zapisa koncerti su glazbenicima bili jedina mogućnost na raspolaganju kojom su predstavljali svoju glazbu, odnosno jedinstvena prilika ljubiteljima glazbe da čuju svoja omiljena m glazbena djela i/ili izvođače.

Dok su koncerti dobra prilika za glazbenike da uživaju u stvaranju glazbe i predstave svoja djela, čime pružaju posjeti neposredan doživljaj umjetnosti i zabave posjetiteljima , oni su prilika i za zaradu novca. Pored ulaznica, posjetitelj će, ako mu se sviđa djelo ili izvođač, kupiti i zvučni/video zapis i druge komercijalne proizvode.

U glazbi termin koncert (talijanski: concerto), označava još i glazbenu kompoziciju koju izvode jedan ili više solista na određenom instrumentu u pratnji orkestra. Concerto, kao i većina glazbenih formi uostalom, stvoren je u Italiji.