Krunske zemlje Commonwealtha: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: id:Wilayah Persemakmuran
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: et:Commonwealth realm
Redak 38: Redak 38:
[[en:Commonwealth realm]]
[[en:Commonwealth realm]]
[[es:Monarquía en la Mancomunidad de Naciones]]
[[es:Monarquía en la Mancomunidad de Naciones]]
[[et:Commonwealth realm]]
[[fa:قلمروهای همسود]]
[[fa:قلمروهای همسود]]
[[fi:Commonwealth realm]]
[[fi:Commonwealth realm]]

Inačica od 24. lipnja 2011. u 08:51

Krunske zemlje Commonwealtha

Krunske zemlje Commonwealtha (engleski: Commonwealth realms) zajedničko je ime za 16 suverenih država koje priznaju britansku kraljicu kao svoju kraljicu i poglavara države. Elizabeta II. nije kraljica Commonwealth realms (jer to nije suštinski entitet), ona je kraljica svake od ovih država zasebno. U svakoj od njih ona postavlja, neslužbeno po prijedlogu šefa odgovarajuće vlade, generalnog guvernera (engl. Governer-General) koji je njen predstavnik u toj državi. Krunske zemlje Commonwealtha ne treba miješati s zajednicom država Commonwealthom.

Povijesno gledano, tihim raspadom Britanskog Carstva nastaje veći broj neovisnih država koji su do tada bili britanske kolonije ili protektorati. Stjecanjem neovisnosti većina ovih država inicijalno je prihvatila vladajućeg britanskog monarha za poglavara svojih novostvorenih država. Međutim, određen broj na to nije pristao, a mnogi koji su inicijalno pristali na ovakav kompromis kasnije su odlučili samostalno imenovati poglavara države.


Trenutno, sljedeće države čine Krunske zemlje Commonwealtha (Commonwealth realms):

Funkcija kraljice u ovim državama je ceremonijalna i simbolična i ona nema suštinsku moć nad njima. Sve ove države su suverene i imaju mogućnost da proglase republiku. Nasljednik kraljice morat će dobiti odobravanje svake od članica ukoliko želi da preuzme odgovarajuće titule. Ova uloga povijesno je često bila paradoksalna. Tako npr. za vrijeme vladavine kralja Georgea VI., Kanada je Njemačkoj proglasila rat nekoliko dana poslije Britanije tako da je George istovremeno bio u ratu i u miru s Njemačkom. Nešto kasnije, tijekom sukoba Indije i Pakistana 1947., George VI., koji je tada bio kralj obje zemlje, našao se u nedefiniranom ratu protiv samog sebe. Ovo je često otvaralo pitanje da li se zapravo radi o jedinstvenoj kruni ili o više kruna za svaku od država, te koliko naklonjenost pojedinačnim državama utječe na druge. Također, činjenica da je vladajući britanski monarh ujedno i poglavar Anglikanske crkve donosi pitanje da li je moguće da takav vladar predvodi raznoliko stanovništvo kakvo je ono u nekim od Krunskih država.

U mnogim od država kojima trenutno vlada kraljica postoje jake republikanske struje, osobito u Australiji i na Novom Zelandu. Utoliko je opstanak ovakvog stanja stvari pod znakom pitanja. Ipak, mnogi kraljicu smatraju simbolom jedinstva i tradicije koju ne treba mijenjati, što čini relativno izvjesnim da se broj država Commonwealth Realms neće mijenjati za vrijeme vladavine Elizabete II. Ovo će se, najvjerojatnije, u mnogome promijeniti otvaranjem pitanja sukcesije kraljice pogotovo ako su uzme u obzir činjenica da je Australija već jednom odbila da princ Charles postane generalni guverner.