Temperatura (abiotički čimbenik): razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m {{stilska dorada}}
Redak 2: Redak 2:
{{wp+}}
{{wp+}}
{{bolji naslov}}
{{bolji naslov}}
{{stilska dorada}}


== Abiotički čimbenici (abiotic factors) ==
== Abiotički čimbenici (abiotic factors) ==

Inačica od 2. kolovoza 2006. u 15:13

Abiotički čimbenici (abiotic factors)

Ribogojstvo

Temperatura

Poikilotermni* hidrobionti su voden organizmi koji imaju temperaturu tijela istu kao i temperature vode. Većina hidrobionata su poikilotermi. Euritermni hidrobionti dobro podnos kolebanja temperature.

Stenotermni sablje podnose kolebanja temperature.

    • Poikilothermy (gr. poikilos, točkast, varijabilan + therme – toplina), 1) sposobnost organima da se prilagodi na varijacije temperature u okolini, 2) izmjene tjelesne temperature koje variraju u skladu s temperaturom okoline. 3) ectothermy
    • Ectothermy (gr. ecto – izvana + therme – toplina) regulacija odnosno izmjena tjelesne temperature u skladu s izmjenama temperature okoline.

Eurythermal (gr. eurys – širok + therme – toplina), sposoban za rast na širokom rasponu temperatura. Primjerice bakterija koja se može dobro razvijati u rasponu temperatura od 28-50°C. Stenothemral (gr. steno – uzak + thermal – toplina), sposoban za razvoj samo u vrlo uskom rasponu temperatura.

Temperatura vode. Voda ima visok toplinski kapacitet što uvjetuje njezino sporo zagrijavanje i hlađeija.To s jedne strane uvjetuje prilično spore promjene temperature vode (dobro), ali s druge strane dovodi do velike ovisnosti temperature organizama i temperature vode. Temperatura vode utječe na životne procese u vodi ali i na sama svojstva vode; gustoća, mogućnost otapanja, fiziološko djelovanje plinova, parcijalni tlakovi…

Temperaturna stratifikacija vode je uvjetovana djelovanjem zraka i sunca s jedne strane zemlje s druge strane. Voda je temperaturnom stratifikacijom podijeljena na tri sloja: