Filip VI., kralj Francuske: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: is:Filippus 6.
m r2.6.4) (robot Dodaje: yo:Philip VI of France
Redak 70: Redak 70:
[[th:พระเจ้าฟิลิปที่ 6 แห่งฝรั่งเศส]]
[[th:พระเจ้าฟิลิปที่ 6 แห่งฝรั่งเศส]]
[[vi:Philippe VI của Pháp]]
[[vi:Philippe VI của Pháp]]
[[yo:Philip VI of France]]
[[zh:腓力六世 (法兰西)]]
[[zh:腓力六世 (法兰西)]]

Inačica od 1. srpnja 2011. u 20:38

Filip VI.

Filip VI., (Fontainebleau, 1293 - Reims, 22. kolovoza 1350.), francuski kralj od 1328 - 1350. godine.

Poslije smrti kralja Karla IV. vratilo se pitanje iz ne tako davne prošlosti o regenstvu do trenutka poroda kraljeve trudne žene. Poslije šest mjeseci čekanja rođena je kćer s čim je dotadašnji regent Filip VI. postao kralj.

Novi kralj je bio sin Karla Valoisa čiji otac je bio Filip III.. Iako ga je taj podatak činio najbližim potomkom ( bio je bratić mrtvog kralja )to ga nije sačuvalo od dvorskih spletki u ime nekog od drugih pretendenata na krunu. Najozbiljnija legalistička prijetnja novom kralju je bila Ivana, kćerka Luja X.. Radi izbacivanja tog najozbiljnijog konkurenta iz borbe za krunu Francuske njoj je prepušteno kraljevstvo Navarre čime prestaje kratkotrajna personalna unija ova dva kraljevstva.

Zajedno s tim problemom odmah početkom vladavine dolazi do pobune u Flandriji koja uviđavši političku nestabilnost Francuske kreće u borbu za nezavisnost u svibnju 1328. godine. Filip VI. se ipak pokazao kao preopasan protivnik, pa je ova buna krvavo ugušena. Taj oružani uspjeh je imao veliki utjecaj na ostatak državnih nezadovoljnika da se smire u prvom kritičnom razdoblju uspostavljanja nove vlasti.

Poslije nekoliko godina dugog čekanja pojavio se novi, najmoćniji legalni pretendent na krunu Francuske. Pozivajući se na svoje nasljedno pravo Edvard III. kralj Engleske objavljuje rat 1337. godine. On će trajati s prekidima više od 100 godina. U razdoblju Filipa VI. Francuska trpi vojni poraz za porazom koji besprekidno slabe kraljevu moć. Poslije vojne katastrofe 1346. godine Filip je bio prisiljen čak i državne financije prepustiti iz svojih ruku zbog općeg nezadovoljstva. Izbijanje kuge 1348. godine postala je finalna katastrofa ovog kralja.

Stalne potrebe za širokom plemićkom podrškom ovome nesposobnom kralju su rezultirale ustupcima na uštrb centralne države. Najprije je darovima kupovao podršku za priznanje prava na krunu, a potom za podršku u ratu s Engleskom.

U trenutku njegove smrti 22. kolovoza 1350. godine Francuska je prilično decentralizirana država s katastrofalnim ratom protiv Engleske. Naslijedio ga je sin Ivan II.

Poveznice