Albrecht von Wallenstein: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: hu:Albrecht von Wallenstein
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: lv:Albrehts fon Vallenšteins
Redak 33: Redak 33:
[[ko:알브레히트 폰 발렌슈타인]]
[[ko:알브레히트 폰 발렌슈타인]]
[[la:Albertus Wallensteinius]]
[[la:Albertus Wallensteinius]]
[[lv:Albrehts fon Vallenšteins]]
[[nl:Albrecht von Wallenstein]]
[[nl:Albrecht von Wallenstein]]
[[no:Albrecht von Wallenstein]]
[[no:Albrecht von Wallenstein]]

Inačica od 3. srpnja 2011. u 02:20

Albrecht von Wallenstein

Albrecht von Wallenstein (- Waldstein) (Hermanice, 24. rujna 1583. - Eger, 25. veljače 1634.), vojskovođa katoličke lige u tridesetogodišnjem ratu. Pod njegovim zapovjedništvom proslavilo se i hrvatsko konjaništvo.

Životopis

Odgojen je u češkoj protestantskoj sredini, od 1604. je u službi Habsburgovaca, a svoj položaj je učvrstio prešavši na katolicizam. Nakon poraza čeških pobunjenika na Bijeloj Gori, kojemu je pridonio, došao je u posjed 68 imanja pobunjenika, a 1624. stekao je naslov vojvode od Friedlanda. Kad se danski kralj Kristijan IV. umiješao u rat, Wallenstein je pomogao caru Ferdinandu II., organiziravši plaćenićku vojsku od 40.000 ljudi. Kao vrhovni carski zapovjednik ostvario je niz pobjeda nad protestantskim knezovima i nad danskim kraljem. Posjede i naslove proširio je na vojvodstvo Mecklenburg i kneževinu Sagan. Glasovi o njegovim planovima i nepovoljni ishodi bitaka pobudili su sumnju suparničkih knezova katoličke lige, te mu je 1630. na Regensburškom saboru izbornih knezova oduzeto vrhovno zapovjedništvo. Tu mu je funkciju car Ferdinand ponovno ponudio sljedeće godine, a Wallenstein je prihvatio. Poslije izgubljene bitke kod Lützena 1632. povukao se u Češku. Optužen je kao veleizdajnik i ubijen pri bijegu u Weimar.

U popularnoj kulturi

Wolfgang Heinz u ulozi Wallensteina 1962. na izvedbi istoimene predstave u Deutsches Theater Berlin
  • Njemački književnik Friedrich Schiller je 1800. napisao dramsku trilogiju o Wallensteinu, koju je nazvao njegovim imenom, Wallenstein.
  • Wallenstein je značajan lik u književnom serijalu 1632, autora Erica Flinta. Nakon što neobičnim meteorološkim fenomenom suvremeni gradić Grantville iz Zapadne Virginije iz 2000. godine bude prebačen u Njemačku usred Tridesetogodišnjeg rata, čitava povijest se promijeni. Zahvaljujući savezu Amerikanaca sa Šveđanima, Wallenstein bude poražen u bitci kod Alte Veste (koju je u izvornoj povijesti Wallenstein dobio) te ozbiljno ranjen. Nakon što iz ukradenih američkih povijesnih knjiga sazna da ga je u izvornoj povijesti car Ferdinand dao ubiti, Wallenstein i sam staje na stranu Amerikanaca, vodi uspješnu pobunu protiv austrijske vlasti u Bohemiji, te se okruni za njenog kralja.