Zlatna Horda: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: ba:Алтын Урҙа Mijenja: tt:Алтын Урда
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ms:Angkatan Kencana
Redak 51: Redak 51:
[[mk:Златна Орда]]
[[mk:Златна Орда]]
[[mn:Алтан Орд]]
[[mn:Алтан Орд]]
[[ms:Angkatan Kencana]]
[[nl:Gouden Horde]]
[[nl:Gouden Horde]]
[[no:Den gylne horde]]
[[no:Den gylne horde]]

Inačica od 4. srpnja 2011. u 15:55

Zlatna horda, 1389.

Zlatna Horda (Ulus džudži) je srednjovjekovna mongolska država.

Zlatna horda je postojala od 13. do 15. stoljeća. Prostirala se na području rijeke Volge, Krima, sjevernog Kavkaza do Bakua i rijeke Sir Darje u Aziji. Glavni grad je bio Saraj. Zlatnu hordu je osnovao Batu kan. Kanovi Zlatne horde potčinili su svojoj vlasti sve ruske kneževine.

Međusobne borbe između mongolskih velmoža oslabile su moć Zlatne horde (1357. - 1381.). Moskovski knez Dimitrije Donski porazio je Mongole na Kulikovom polju 1380. Mongolske velmože su se ponovo okupile i Mongoli su napali i spalili Moskvu 1382, ali su se zbog zime i snijega morali povući na jug.

Tatari pod vodstvom Timurlenka su 1395. opljačkali Zlatnu hordu, a ona se od tada nije mogla oporaviti. Borba oko središnje vlasti nije prestajala.

Iz Zlatne horde se 1437. izdvaja Krimski kanat, a 1449. stvoren je samostalni Kazanski kanat. Zadnji pokušaj kana Ahmeda (1459. - 1481.) da ujedini Mongole završio se neuspješno.

Mongoli su 1480. pokušali na rijeci Ugri napasti Ruse, no mjesecima se ni jedna vojska nije usuđivala napasti drugu. Na kraju su se Mongoli povukli s bojnog polja, a ova godina se računa kao prekretnica u oslobođenju Rusije od mongolske vlasti.