Vododerina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
ArthurBot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.3) (robot Dodaje: simple:Gully
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ko:걸리
Redak 23: Redak 23:
[[he:ערוץ]]
[[he:ערוץ]]
[[ja:ガリ (地形)]]
[[ja:ガリ (地形)]]
[[ko:걸리]]
[[lt:Griova]]
[[lt:Griova]]
[[mrj:Карем]]
[[mrj:Карем]]

Inačica od 10. srpnja 2011. u 11:23

Vododerina u Harkivskoj oblasti, Ukrajina.

Vododerina — oblik reljefa u obliku relativno dubokih i strmih nezatravljenih korita, formiranih privremenim vodotocima.

Vododerine nastaju na povišenim ravnicama ili brdima, sastavljenih od rahlog, lako erodirajućeg stijenja, kao i na padinama dolina. Duljina vododerina kreće se od nekoliko metara do nekoliko kilometara. Lučiti mlade (ubrzano se razvijaju) i zrele vododerine.

Vododerine su najviše rasprostranjene u europskom dijelu Rusije u okviru šumsko‑stepskih i stepskih zona, u Centralnoj Aziji — u prapornim područjima Kine, u nekim dijelovima SAD-a i tropskim zemljama.

Vododerine uzrokuju velike štete poljoprivredi, raskomadavanja i uništavanja polja. Kako bi se spriječila erozija zbog vododerina, učinkovite su poljoprivredne mjere koje uklanjaju ili smanjuju otjecanje površinskih voda i doprinose zadržavanju vlage u poljima. Na područjima gdje se razvijaju vododerine koriste se hidrtehnički uređaji: zatvaranje zidova, bedemi, terase, drenaža kanala, brane, zadržavajući zidovi, itd., kao i pošumljavanje i zatravljivanje padina i dna, kroz koji se zaustavlja razvoj mreža vododerina.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Vododerina