Rimski forum: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: mk:Римски форум
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: pnb:رومن فورم
Redak 51: Redak 51:
[[no:Forum Romanum]]
[[no:Forum Romanum]]
[[pl:Forum Romanum]]
[[pl:Forum Romanum]]
[[pnb:رومن فورم]]
[[pt:Fórum Romano]]
[[pt:Fórum Romano]]
[[ro:Forumul roman]]
[[ro:Forumul roman]]

Inačica od 12. srpnja 2011. u 16:25

Rekonstrukcija centra starog Rima. Na ovoj slici se vide sve vrste građevinskih poduhvata starih Rimljana. Najočitije su monumentalne građevine Koloseja i Circusa Maximusa, ali nije za zanemariti i fortifikacijski akvadukt, te brojne palače, insulae, cenacule i domuse. Naravno sve ih spajaju brojne ulice i široki Forumi. U sredini se vidi i kompleks Forum Romanum lijevo od Koloseja, a sastoji se od niza trgova (Forum Julium, Nervin, Mirin, Augustov i Trajanov forum) spojenih u jedinstven kompleks. Forum, Kolosej i Circus Maximus činili su najveličanstveniju arhitektonsku panoramu rimskog svijeta, a i šire.

Rimski forum (lat. Forum Romanum) bio je središte političkog, pravnog, gospodarskog, kulturnog i religioznog života drevnog Rima. Pod forumom se podrazumjevaju sve zgrade, spomenici i ostaci drevnih ruševina. U vrijeme Rima, Forum je bio urbano mjesto.

Forum Romanum, današnji izgled.

Prvobitno, na mjestu rimskog foruma je bila močvarna dolina pored brežuljka Palatin, u kojoj su latinski naseljenici zakopavali svoje mrtve. Tek se negdje oko VI. stoljeća p.n.e. nakon što je močvara isušena, dolina počela naseljavati.

490. pr. Kr. tamo su izgrađena dva hrama, posvećena bogovima Saturnu i Kastoru, što je ujedno i ubrzalo razvitak mjesta foruma kao gradskog središta. Sjeverno od Foruma, neposredno pored njega postojao je sve do Cezareve smrti i Comitium, kao središte rimske politike, koji je bila sačinjavana od Curie (zgrada Senata) i Rostre, javnog političkog podijuma rimskih političara.

U vrijeme cara Augusta, Forum je dobio svoj sjaj i ljepotu, popločan je mramorom i preuređen. Za vrijeme vladavine rimskih careva poslije Augusta, Forum je služio za religiozne obrede a manje u političke svrhe, pa je i s vremenom pao i u zaborav.

U vrijeme kasne rimske Republike, Forum je naime postao mali, pa su svi vladari poslije Cezara koji je također izgradio Forum Iulium, počeli graditi svoje forume i hramove.

Tek krajem 18. stoljeća izvršena su prva arheološka iskopavanja na mjestu Forum Romanuma.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Rimski forum