Motorni vlak: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
spajanje u garniture
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m r2.5.2) (robot Dodaje: es, pt Uklanja: it, zh
Redak 36: Redak 36:
[[de:Schienenbus]]
[[de:Schienenbus]]
[[en:Railcar]]
[[en:Railcar]]
[[es:Automotor]]
[[fi:Kiskobussi]]
[[fi:Kiskobussi]]
[[fr:Autorail]]
[[fr:Autorail]]
[[hu:Motorkocsi]]
[[hu:Motorkocsi]]
[[it:Railbus]]
[[lt:Automotrisė]]
[[lt:Automotrisė]]
[[nl:Motorrijtuig]]
[[nl:Motorrijtuig]]
[[pl:Szynobus]]
[[pl:Szynobus]]
[[pt:Automotora]]
[[ru:Автомотриса]]
[[ru:Автомотриса]]
[[sv:Rälsbuss]]
[[sv:Rälsbuss]]
[[uk:Автомотриса]]
[[uk:Автомотриса]]
[[zh:柴聯車]]

Inačica od 15. srpnja 2011. u 12:56

Dieselski motorni vlak
Motorni vlak više razine usluge
Električni motorni vlak prigradskog prijevoza

Motorni vlak je podskup željezničkih vozila, koji se kreću po tračnicama. Motorni vlak je sastavljen od jedne ili više pogonskih i/ili nepogonskih jedinica. Motorni vlak se koristi isključivo kao putnički, a nikada kao teretni. Iznimka su posebni vlakovi za prijevoz pošte, koji prometuju kao TGV la poste.

Motorni vlak je obično pogonjen na diesel ili električni pogon. Pogonski motori mogu biti u jednoj pogonskoj jedinici, dvije jedinice (na čelu i začelju) ili raspoređeni uzduž jedinica.

Motorni vlak je ekonomičniji i fleksibilniji u odnosu na kompoziciju od jedne ili više lokomotiva i putničkih vagona. Iskoristivost prostora i atraktivnost putovanja je umnogome povećana.

Podjela motornih vlakova

Motorni vlakovi se dijele prema tipu pogona na:

DMV vlakovi se dalje dijele po načinu prijenosa snage na:

  • Hidraulične - snaga se od motora na kotače prenosi hidrauličnim načinom,
  • Mehaničke - snaga se od motora na kotače prenosi na mehanički način,
  • Diesel-električne - snaga se od motora (koji ustvari predstavlja električni generator) prenosi na kotače uz pomoć električne struje.

Spajanje u garniture

Radi povećanja kapaciteta, moguće je 2 ili više vlakova spojiti u garnituru vlaka (najčešće ne više od 4), koja putuje zajedno dio puta ili cijeli put. Pritom je i dalje potreban samo jedan strojovođa, koji se nalazi u prvom vlaku. Ostali spojeni vlak(ovi) je/su upravljan(i) centralno preko daljinskog upravljanja (bežićno ili preko žice korištenjem električne struje). Zbog toga, jer je konstrukcija upravljačnica na svakoj strani vlaka, i dalje je moguće brzo okretanje smjera na zadnjom stanici, jer su upravljačnice i dalje s prednje/zadnje strane vlaka.

Vlak velikih brzina

Posebna kategorija je vlak velikih brzina, koji obično vozi preko minimalno 200 km/h u redovitom linijskom prometu na posebno građenoj pruzi prilagođenoj velikim brzinama. Vlakovi velikih brzina su obično pogonjeni električnom vučom, povremeno diesel pogonom. Moraju poštivati vrlo stroge sigurnosne standarde. Pruge kojima prometuju su većim djelom specijalizirane, sa signalima koji stanje javljaju direktno strojovođi u kabinu. Neki imaju čak toliko razvijen sustav upravljanja da računalo upravlja i samo automatski određuje brzinu, a strojovođa samo nadzire ispravan rad sustava. Ovi vlakovi mogu prometovati i na klasičnim prugama, ali onda moraju poštovati ograničenja brzine i klasičnu signalizaciju.

"Push-pull" vlakovi

Jako rijetko vlakovi velikih brzina imaju lokomotivu. U tom slučaju se obično koriste kao "push-pull" vlakovi, tj. imaju lokomotivu na jednom kraju, a na drugom imaju poseban vagon-upravljačnicu, čije komande se (obično električnim putem) prenose lokomotivi. Ovaj sastav se odabire, kako bi se izbjeglo mijenjanje lokomotive u krajnjim kolodvorima, i time se može ubrzati promjena pravca i interval vožnje. Ovakav sustav i nije pravi motorni vlak u doslovnom smislu.

"Nagibni" vlak

Radi udobnosti putnika u zavojima, moderni motorni vlakovi se većinom izvode kao nagibni vlakovi