Huang He: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: br:Stêr Melen
PixelBot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.4) (robot Mijenja: br:Stêr Velen
Redak 40: Redak 40:
[[bn:হুয়াংহো]]
[[bn:হুয়াংহো]]
[[bo:རྨ་ཆུ།]]
[[bo:རྨ་ཆུ།]]
[[br:Stêr Melen]]
[[br:Stêr Velen]]
[[bs:Žuta rijeka]]
[[bs:Žuta rijeka]]
[[ca:Riu Groc]]
[[ca:Riu Groc]]

Inačica od 21. srpnja 2011. u 01:51

Huang He (Žuta rijeka)
Položaj
DržaveKina
Fizikalne osobine
Duljina5,464 km
Površina porječja752,000 km2
Istjek 
 • Prosječni2,571 m3
Tok rijeke
IzvorPlanina Bayan Har
 • Nad. vis.4,500 m
Ulijeva se uŽuto more

Huang He (Žuta rijeka) je druga rijeka po dužini u Kini i šesta po dužini u svijetu. Uz rijeku Yang Ce se smatra najvažnijom kineskom rijekom. Smatra se "kolijevkom Kine" jer se uz nju razvila kineska civilizacija.

Zemljopis

Huang He teče kroz sjevernu Kinu. Izvire u planini Bayan Har u provinciji Qinghai. Na izvoru se nalaze dva jezera. U srednjem dijelu toka čini velik zavoj kojim ulazi u pustinju Gobi gdje se navodnjava pustinjski prostor koji time postaje pogodan za život. Nakon izlaska iz pustinje prolazi sjevernim dijelom Velike kineske nizine koja je centar naseljenosti u Kini. Ulijeva se u Žuto more. Zanimljivo je da je u povijesti često mijenjala korito, posebno u prostoru oko ušća.

Huang He kod Lanzhoua

Huang He velikim dijelom toka teče preko plodnog žutog tla koje se naziva prapor ili les. To tlo ulazi u rijeku, te je ona zbog njega prepuna žutog mulja i zato se zove Žuta rijeka. Taj mulj rijeka donosi u Žuto more. Također u pustinji Gobi vjetar donosi žuti pijesak u rijeku.

U povijesti je dolina rijeke bila centar naseljenosti Kine, ali danas je daleko naseljeniji prostor uz Yang Ce. Ipak je i dalje Huang He značajna rijeka. Najveći gradovi na njoj su Jinan, Zhengzhou i Lanzhou. Nedaleko je i grad Xi'an koji je povijesni glavni grad Kine.

Huang He je značajna plovna rijeka. Velikim kanalom je povezana s rijekom Yang Ce i to je značajan plovni put. Na rijeci Huang He postoji mnogo brana i umjetnih jezera.