Blink-182: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 23: Redak 23:
'''Blink-182''' je američki pop punk bend. Članovi su vokal i basist [[Mark Hoppus]], vokal i gitarist [[Tom DeLonge]] i bubnjar [[Travis Barker]]. Blink je osnovan 1992. u Powayu u Kaliforniji. Debitantski album [[Cheshire Cat]] iz 1994., i njegov podosta uspješniji nasljednik, platinasti [[Dude Ranch]], izdani su još sa [[Scottom Raynorom]], bivšim bubnjarom kojega je zamijenio Barker tijekom turneje 1998.
'''Blink-182''' je američki pop punk bend. Članovi su vokal i basist [[Mark Hoppus]], vokal i gitarist [[Tom DeLonge]] i bubnjar [[Travis Barker]]. Blink je osnovan 1992. u Powayu u Kaliforniji. Debitantski album [[Cheshire Cat]] iz 1994., i njegov podosta uspješniji nasljednik, platinasti [[Dude Ranch]], izdani su još sa [[Scottom Raynorom]], bivšim bubnjarom kojega je zamijenio Barker tijekom turneje 1998.


Bend je doživio veći uspjeh 1999., izdanjem višeplatinastog albuma [[Enema of the State]], koji je dosegnuo broj 9 na Bilboardovoj 200 listi, ponajviše zahvaljujući singlovima "What's My Age Again" i "All the Small Things", od kojih je posljednji postao njihov najveći hit u karijeri. Blink-182 je stekao popularnost neprikladnim i nepristojnim smislom za humor, a njegov nasljednik [[Take Off Your Pants and Jacket]] (2001.) dostigao je 1. mjesto u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj. Istoimeni album [[Blink-182 (album)|Blink-182]] iz 2003. označio je stilistički pomak za grupu; ugrađivanjem eksperimentalnih elemenata u svoju uobičajenu pop punk formulu razvili su mnogo zreliji zvuk.
Bend je doživio veći uspjeh 1999., izdanjem višeplatinastog albuma [[Enema of the State]], koji je dosegao broj 9 na Bilboardovoj 200 ljestvici, ponajviše zahvaljujući singlovima "What's My Age Again" i "All the Small Things", od kojih je posljednji postao njihov najveći hit u karijeri. Blink-182 stječe sve veću popularnost neprikladnim i nepristojnim smislom za humor, a idući album, [[Take Off Your Pants and Jacket]] (2001.) dostigao je 1. mjesto u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj. Istoimeni album [[Blink-182 (album)|Blink-182]] iz 2003. označio je stilistički pomak za grupu; ugrađivanjem eksperimentalnih elemenata u svoju uobičajenu pop punk formulu razvili su mnogo zreliji zvuk.


DeLonge je napustio Blink-182 rane 2005., zbog čega bend objavio neodređeni raspust. Formirao je Angels & Airwaves, dok su Hoppus and Barker osnovali +44. Hoppus je također postao TV voditelj, a Barker se nastavio baviti glazbom kao producent i solo izvođač. Blink-182 su se reformirali u veljači 2009., i njihov šesti studio album, Neighboorhoods, izlazi 27. rujna 2011.
DeLonge je napustio Blink-182 rane 2005., zbog čega bend objavio neodređeni raspust. On je formirao Angels & Airwaves, dok su Hoppus and Barker osnovali +44. Hoppus je također postao TV voditelj, a Barker se nastavio baviti glazbom kao producent i solo izvođač. Blink-182 su se reformirali u veljači 2009., i njihov šesti studio album, Neighboorhoods, izlazi 27. rujna 2011.


=== Počeci ===
== Povijest ==
=== Osnivanje (1992-1993) ===


Nakon što se u ljeto 1992. doselio u San Diego, Mark Hoppus se ponovno susreo sa sestrom Anne, kojoj je izrazio želju da bude u bendu. Anne je pohađala srednju šlolu Rancho Bernardo, gdje se sprijateljila s novim učenikom Tomom DeLongeom, koji je bio izbačen iz srednje škole Poway jer je došao pijan na košarkašku utakmicu. DeLonge je također htio svirati u bendu, pa ga je Anne u kolovozu 1992. upoznala sa svojim bratom Markom Hoppusom. Dvojac je satima znao svirati u DeLongeovoj garaži, pokazujući jedan drugome pjesme koje su sami prethodno napisali, ali i pišući zajedno nove pjesme - jedna od njih je postala pjesma "Carousel". Odlučili su službeno osnovati bend, pa je DeLonge pozvao Scotta Raynora, prijatelja kojeg je upoznao na zabavi. Sada trojac, počeli su zajedno svirati po imenom Duck Tape, sve dok se DeLonge nije sjetio imena Blink.
Blink-182 su osnovali [[1993.]] godine u [[Kalifornija|Kaliforniji]] basist/vokal [[Mark Hoppus]], gitarist/vokal [[Tom DeLonge]] i bubnjar [[Scott Raynor]]. Prvotno im je ime bilo samo Blink, s kojim su izdali svoj demo Fly Swatter. Svoj prvi album, ''[[Buddha (album)|Buddha]]'', izdali su [[1994.]] koji ih nije baš proslavio, kao ni sljedeći album, ''[[Cheshire Cat]]'' izdan [[1995.]] godine. Uskoro su ih posjetili odvjetnici koji su ih upozorili na to da bi svoje ime trebali promijeniti zbog nekog [[Irska|irskog]] sastava koji se zvao isto kao i oni. Tako su bili prisiljeni svoje ime promijeniti u Blink-182.
Prvi demo koji je izdan bio je [[Flyswatter]], snimljen u svibnju 1993. u Raynorovoj sobi. Zbog nedostatne opreme, kvaliteta zvuka je bila loša. Prema Hoppusu, izdano je malo primjeraka, uglavnom obitelji i prijateljima. Iste godine, bend je snimio drugi demo, poznat samo kao Demo #2. Sadržavao je nekoliko ponovno snimljenih pjesme s Flyswattera i nove pjesme, od kojih će neke biti ponovno snimljene i objavljene na albumima [[Buddha]], [[Cheshire Cat]] i [[Dude Ranch]].
Buddha, treći i posljednji demo, snimljen je 1993., a izdan na kaseti preko neovisne izdavačke kuće čiji je vlasnik bio Hoppusov šef. Ovo je jedan od rijetkih albuma blink-182 kojeg su izdali pod imenom Blink. Remasteriranu verziju izdali su Kung Fu Records 1998., ali bez tri originalne pjesme, a s još dvije dodane.


=== Put do slave ===
=== Rani albumi ===


Bend je postao poznat po šaljivim nastupima, a uskoro su potipisali i za manju izdavačku kuću, Cargo Music, uz koju su izdali prvi pravi album, [[Cheshire Cat]] u veljači 1994. Snimljen je u 3 dana i sadržavao nove pjesme i ponovno snimljene pjesme s prijašnjih izdanja. Tijekom 1995. i 1996., Blink je postajao popularniji i izvan Kalifornije. "M+M's" i "Wasting Time" su izdani kao singlovi, no nisu puno doprinijeli popularnosti. Iako album nije bio komercijalni uspjeh, mnogi bendovi i fanovi ga danas navode kao kultno izdanje.
Svoj prvi uspješan album, ''[[Dude Ranch]]'', izdali su [[1997.]]. To je bio njihov prvi album koji je dobio platinastu nakladu. do kraja [[1998.]] zahvaljijuči singlu «Dammit». Te iste godine na turneji po [[SAD]]u sastav napušta Raynor, a zamjenjuje ga karizmatični [[Travis Barker]], bivši član [[The Aquabats]]. [[1999.]] godine izdaju svoj najbolji album ''[[Enema of the State]]'' sa više nego popularnim singlovima «All the small things», «What's my age again» i «Adam's song». koji su doprinijeli i velikom MTV uspjehu.
Nedugo nakon što je izdan Cheshire Cat, irski pop bend istog imena zaprijetio je tužbom ako ne promijene ime. Da izbjegnu sudski spor, bend je svom imenu dodao "182". Također 1994., blink je izdao EP zajedno s bendom Iconoclasts nazvan [[Short Bus]]. EP s tri pjesme [[They Came to Conquer... Uranus]] izdan je iduće godine. Bend se preselio u Encinitas 1996., gdje će snimiti drugi album [[Dude Ranch]] s producentom Markom Trombinom. Blink-182 su snimili album pod kućom Cargo Records, ali unatoč tome ostvarili solidan uspjeh na rock ljestvicama, pa su prešli pod MCA 1998. da pobaljšaju distribuciju. Album je izdan 1997. i bio je relativno uspješan, s 1.5 milijun prodanih primjeraka u svijetu. Glavni singl "Dammit" postao je jedan od blinkovih najvećih hitova, te prepoznatljivi završetak koncerata od 1997. naovamo, a bendu je privukao nešto više publike.
Zahvaljujući usjpjehu [[Dude Ranch|Dude Rancha]], blink-182 je krenuo na veliku svjetsku turneju tijekom 1997. i 1998. Usred američke turneje 1998., prvotni bubnjar Scott Raynor bio je primoran napustiti bend. Godinama se nagađalo o razlozima Raynorovog odlaska; najpopularnije objašnjenje je da je Raynor previše pio, pa zato morao otići. Kad je obećao da će prestati piti, basist Mark Hoppus i gitarist Tom DeLonge sumnjali su u njegove riječi pa je telefonski otpušten. U intervjuu iz 2004., Hoppus je opisao Dude Ranch turneju "burnom", dok je DeLonge dodao "To je bila najgora turneja ikad. Tad nam je bubnjar imao problem s pićem. Na jednom koncertu palice su mu ispale 10 puta. Bilo je jako uznemirujuće gledati kako se netko tako uništava." Raynor je pak, u intervjuu iz 2004. kao razlog odlaska naveo želju da ostane u malom bendu, za razliku od rastuće popularnosti koju je blink-182 tada doživljavao.
Hoppus i DeLonge su zamolili bubnjara Travisa Barkera iz pratećeg benda The Aquabats da zamijeni Raynora do kraja turneje. Naposljetku su mu ponudili mjesto stalnog bubnjara, pa je on napustio The Aquabats. Kažu da je Barker naučio svih 20 blinkovih pjesmama u jednom danu. Bend je ušao u studio u listopadu 1998. i počeo raditi na, što se kasnije pokazalo, ključnom albumu, [[Enema of the State]]


=== Dani slave ===
=== Dani slave ===

Inačica od 10. kolovoza 2011. u 02:45

Ovo je glavno značenje pojma Blink-182. Za istoimeni album ovog sastava pogledajte Blink-182 (album).
Blink-182
Sa lijeva na desno: Tom DeLonge, Mark Hoppus and Travis Barker za vrijeme posjeta vojnicima u Manami, Bahrein u kolovozu 2003.
Osnivanje1992.
MjestoPoway, Kalifornija, SAD
Žanr/oviPop punk, punk rock
Djelatno razdoblje1992. – 2005.
2009. -
Producentska kućaFilter, Grilled Cheese, MCA, Geffen
Angažman+44
Angels & Airwaves
Box Car Racer
Transplants
The Aquabats
Expensive Taste
Internetska stranicaSlužbene stranice
Članovi (članice)
Mark Hoppus
Travis Barker
Tom DeLonge
Bivši članovi (članice)
Scott Raynor

Blink-182 je američki pop punk bend. Članovi su vokal i basist Mark Hoppus, vokal i gitarist Tom DeLonge i bubnjar Travis Barker. Blink je osnovan 1992. u Powayu u Kaliforniji. Debitantski album Cheshire Cat iz 1994., i njegov podosta uspješniji nasljednik, platinasti Dude Ranch, izdani su još sa Scottom Raynorom, bivšim bubnjarom kojega je zamijenio Barker tijekom turneje 1998.

Bend je doživio veći uspjeh 1999., izdanjem višeplatinastog albuma Enema of the State, koji je dosegao broj 9 na Bilboardovoj 200 ljestvici, ponajviše zahvaljujući singlovima "What's My Age Again" i "All the Small Things", od kojih je posljednji postao njihov najveći hit u karijeri. Blink-182 stječe sve veću popularnost neprikladnim i nepristojnim smislom za humor, a idući album, Take Off Your Pants and Jacket (2001.) dostigao je 1. mjesto u SAD-u, Kanadi i Njemačkoj. Istoimeni album Blink-182 iz 2003. označio je stilistički pomak za grupu; ugrađivanjem eksperimentalnih elemenata u svoju uobičajenu pop punk formulu razvili su mnogo zreliji zvuk.

DeLonge je napustio Blink-182 rane 2005., zbog čega bend objavio neodređeni raspust. On je formirao Angels & Airwaves, dok su Hoppus and Barker osnovali +44. Hoppus je također postao TV voditelj, a Barker se nastavio baviti glazbom kao producent i solo izvođač. Blink-182 su se reformirali u veljači 2009., i njihov šesti studio album, Neighboorhoods, izlazi 27. rujna 2011.

Povijest

Osnivanje (1992-1993)

Nakon što se u ljeto 1992. doselio u San Diego, Mark Hoppus se ponovno susreo sa sestrom Anne, kojoj je izrazio želju da bude u bendu. Anne je pohađala srednju šlolu Rancho Bernardo, gdje se sprijateljila s novim učenikom Tomom DeLongeom, koji je bio izbačen iz srednje škole Poway jer je došao pijan na košarkašku utakmicu. DeLonge je također htio svirati u bendu, pa ga je Anne u kolovozu 1992. upoznala sa svojim bratom Markom Hoppusom. Dvojac je satima znao svirati u DeLongeovoj garaži, pokazujući jedan drugome pjesme koje su sami prethodno napisali, ali i pišući zajedno nove pjesme - jedna od njih je postala pjesma "Carousel". Odlučili su službeno osnovati bend, pa je DeLonge pozvao Scotta Raynora, prijatelja kojeg je upoznao na zabavi. Sada trojac, počeli su zajedno svirati po imenom Duck Tape, sve dok se DeLonge nije sjetio imena Blink. Prvi demo koji je izdan bio je Flyswatter, snimljen u svibnju 1993. u Raynorovoj sobi. Zbog nedostatne opreme, kvaliteta zvuka je bila loša. Prema Hoppusu, izdano je malo primjeraka, uglavnom obitelji i prijateljima. Iste godine, bend je snimio drugi demo, poznat samo kao Demo #2. Sadržavao je nekoliko ponovno snimljenih pjesme s Flyswattera i nove pjesme, od kojih će neke biti ponovno snimljene i objavljene na albumima Buddha, Cheshire Cat i Dude Ranch. Buddha, treći i posljednji demo, snimljen je 1993., a izdan na kaseti preko neovisne izdavačke kuće čiji je vlasnik bio Hoppusov šef. Ovo je jedan od rijetkih albuma blink-182 kojeg su izdali pod imenom Blink. Remasteriranu verziju izdali su Kung Fu Records 1998., ali bez tri originalne pjesme, a s još dvije dodane.

Rani albumi

Bend je postao poznat po šaljivim nastupima, a uskoro su potipisali i za manju izdavačku kuću, Cargo Music, uz koju su izdali prvi pravi album, Cheshire Cat u veljači 1994. Snimljen je u 3 dana i sadržavao nove pjesme i ponovno snimljene pjesme s prijašnjih izdanja. Tijekom 1995. i 1996., Blink je postajao popularniji i izvan Kalifornije. "M+M's" i "Wasting Time" su izdani kao singlovi, no nisu puno doprinijeli popularnosti. Iako album nije bio komercijalni uspjeh, mnogi bendovi i fanovi ga danas navode kao kultno izdanje. Nedugo nakon što je izdan Cheshire Cat, irski pop bend istog imena zaprijetio je tužbom ako ne promijene ime. Da izbjegnu sudski spor, bend je svom imenu dodao "182". Također 1994., blink je izdao EP zajedno s bendom Iconoclasts nazvan Short Bus. EP s tri pjesme They Came to Conquer... Uranus izdan je iduće godine. Bend se preselio u Encinitas 1996., gdje će snimiti drugi album Dude Ranch s producentom Markom Trombinom. Blink-182 su snimili album pod kućom Cargo Records, ali unatoč tome ostvarili solidan uspjeh na rock ljestvicama, pa su prešli pod MCA 1998. da pobaljšaju distribuciju. Album je izdan 1997. i bio je relativno uspješan, s 1.5 milijun prodanih primjeraka u svijetu. Glavni singl "Dammit" postao je jedan od blinkovih najvećih hitova, te prepoznatljivi završetak koncerata od 1997. naovamo, a bendu je privukao nešto više publike. Zahvaljujući usjpjehu Dude Rancha, blink-182 je krenuo na veliku svjetsku turneju tijekom 1997. i 1998. Usred američke turneje 1998., prvotni bubnjar Scott Raynor bio je primoran napustiti bend. Godinama se nagađalo o razlozima Raynorovog odlaska; najpopularnije objašnjenje je da je Raynor previše pio, pa zato morao otići. Kad je obećao da će prestati piti, basist Mark Hoppus i gitarist Tom DeLonge sumnjali su u njegove riječi pa je telefonski otpušten. U intervjuu iz 2004., Hoppus je opisao Dude Ranch turneju "burnom", dok je DeLonge dodao "To je bila najgora turneja ikad. Tad nam je bubnjar imao problem s pićem. Na jednom koncertu palice su mu ispale 10 puta. Bilo je jako uznemirujuće gledati kako se netko tako uništava." Raynor je pak, u intervjuu iz 2004. kao razlog odlaska naveo želju da ostane u malom bendu, za razliku od rastuće popularnosti koju je blink-182 tada doživljavao. Hoppus i DeLonge su zamolili bubnjara Travisa Barkera iz pratećeg benda The Aquabats da zamijeni Raynora do kraja turneje. Naposljetku su mu ponudili mjesto stalnog bubnjara, pa je on napustio The Aquabats. Kažu da je Barker naučio svih 20 blinkovih pjesmama u jednom danu. Bend je ušao u studio u listopadu 1998. i počeo raditi na, što se kasnije pokazalo, ključnom albumu, Enema of the State

Dani slave

Nakon prodaje 4 milijuna primjeraka albuma Enema of the State 2000. godine izdaju živi album: The Mark, Tom, and Travis Show (The Enema Strikes Back!). Tih su godina dobili naslov «najduhovitijeg punk sastava» zahvaljujući brojnim TV-emisijama u kojima su nastupali. 2001. izdali su još jedan hit album, Take Off Your Pants and Jacket. Taj ih je album ponovno približio onim punk-bandovima koji se bave socijalnim problemima, koje su najviše opisali u singlu «Stay together for the kids». 2003. godine izdaju svoj posljednji studijski album Blink-182 sa mega-popularnim hitom «I miss you».

Prekid

U veljači 2005. iznenadno objavljuju svoj raspad s razlogom da se svi zajedno trebaju malo odmoriti jedan od drugih da bi mogli isprobati nešto novo te da bi se mogli brinuti za svoje obitelji. Za kraj su zamolili sve svoje fanove da zajedno izdaju novi album Greatest Hits, u kojemu bi bile njihove najbolje pjesme. Nakon što su izdali svoj posljednji album, objavili su da to zapravo nije pravi raspad, jer su sigurni da će se opet okupiti i ponovno zabavljati nemalen broj svojih fanova.

Ponovno okupljanje

Nakon što su 8. veljače 2009. se na 51. dodjeli Grammyja po prvi put nakon pet godina članovi sastava zajedno našli na pozornici, ubrzo su objavili da su se ponovno okupili, te da će na ljeto krenuti na turneju. Također planiraju i objaviti svoj šesti studijski album tokom 2009. godine.[1] Prvi singl iz novog albuma "Up All Night" objavljen je 15. srpnja 2011. na blink182.com.Na intervjuu za KROQ, Hoppus je objavio da će se 6. studio album zvati "Neighborhoods" te da se za datum izlaska pretpostavlja 27. rujan.

Popis članova sastava

Mark Hoppus - basist/vokal

Tom DeLonge - gitarist/vokal

Scott Raynor – bubnjar – napustio sastav 1998.

Travis Barker - bubnjar

Diskografija

Izvori

  1. Karan, Tim. 19. veljače 2009. AltPress.com Exclusive: A conversation with Blink-182's Mark Hoppus (Part 2). Alternative Press. Pristupljeno 20. veljače 2009. Nije dozvoljena upotreba ukošenih ili podebljanih slova u parametru: |publisher= (pomoć)

Vanjske poveznice