Križevačka eparhija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
MerlIwBot (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 24: Redak 24:


== Povijest ==
== Povijest ==
[[Papa]] [[Pio VI.]] bulom ''Charitas illa'' [[17. lipnja]] [[1777]]. godine ustanovio je samostalnu grkokatoličku biskupiju u Križevcima, kao sljednicu [[Marčanska biskupija|Marčanske biskupije]]. Novi biskup na početku je bio [[wikt:sufragan]] mađarskom ''primasu'', a [[1852]]. biskupija je postala dijelom [[Zagrebačka nadbiskupija|Zagrebačke metropolije]]. <br>
[[Papa]] [[Pio VI.]] bulom ''Charitas illa'' [[17. lipnja]] [[1777]]. godine ustanovio je samostalnu grkokatoličku biskupiju u Križevcima, kao sljednicu [[Marčanska biskupija|Marčanske biskupije]]. Novi biskup na početku je bio [[wikt:sufragan|sufragan]] mađarskom ''primasu'', a [[1852]]. biskupija je postala dijelom [[Zagrebačka nadbiskupija|Zagrebačke metropolije]]. <br>
Od godine [[1966]]. sjedište [[biskupija|biskupije]] nalazi se u [[Zagreb]]u, gdje je i grkokatoličko [[sjemenište]], koje je izgrađeno u drugoj polovici XVII. stoljeća.
Od godine [[1966]]. sjedište [[biskupija|biskupije]] nalazi se u [[Zagreb]]u, gdje je i grkokatoličko [[sjemenište]], koje je izgrađeno u drugoj polovici XVII. stoljeća.


== Danas ==
== Danas ==
Biskupiju predvodi ''vladika'', mons. [[Nikola Kekić]] (od [[2009.]] godine).
Biskupiju predvodi episkop ili ''vladika'', mons. [[Nikola Kekić]] (od [[2009.]] godine).


{{mrva-kršć}}
{{mrva-kršć}}

Inačica od 15. kolovoza 2011. u 23:13

Križevačka biskupija
Područje
Statistika
Površina 255.804 km2
Podatci
Obred bizantski istočni
Osnovana 17. lipnja 1777.
Podređene jedinice 53 župe
Vodstvo
Biskup vladika Nikola Kekić
Ostalo
Službene stranice http://krizevci.hbk.hr/
Stanje od 5. srpnja 2007.
Grkokatolička katedrala u Križevcima

Križevačka eparhija ili Križevačka biskupija je biskupija grkokatoličke Crkve u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, sa sjedištem u Križevcima. U liturgiji se rabi bizantski istočni obred, tj. misa se služi na crkvenoslavenskom jeziku.
Vjernici te biskupije su Hrvati, Ukrajinci i Rusini.

Povijest

Papa Pio VI. bulom Charitas illa 17. lipnja 1777. godine ustanovio je samostalnu grkokatoličku biskupiju u Križevcima, kao sljednicu Marčanske biskupije. Novi biskup na početku je bio sufragan mađarskom primasu, a 1852. biskupija je postala dijelom Zagrebačke metropolije.
Od godine 1966. sjedište biskupije nalazi se u Zagrebu, gdje je i grkokatoličko sjemenište, koje je izgrađeno u drugoj polovici XVII. stoljeća.

Danas

Biskupiju predvodi episkop ili vladika, mons. Nikola Kekić (od 2009. godine).

Nedovršeni članak Križevačka eparhija koji govori o kršćanstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.