Terra: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Tellus
m r2.7.1) (robot Dodaje: tr:Tellus
Redak 33: Redak 33:
[[sv:Tellus (gudinna)]]
[[sv:Tellus (gudinna)]]
[[th:เทอร์รา (เทพปกรณัม)]]
[[th:เทอร์รา (เทพปกรณัม)]]
[[tr:Tellus]]
[[uk:Теллус]]
[[uk:Теллус]]

Inačica od 21. kolovoza 2011. u 00:33

Eon i Terra Mater sa četvero djece, godišnjim dobima

Terra Mater ili Tellus Mater bila je u rimskoj mitologiji Majka Zemlja. Ona je slična Geji, božici Zemlje u grčkoj mitologiji. Terra je Rimljanima bila majka bogova i ljudi.

Mitologija

Terra je bila "Velika Majka". Terra je bila personifikacija Zemlje i plodnosti. Ona je jedna od četiri elementa - vatra, voda, zemlja i zrak. Bila je majka Fame, božice slave, te 4 godišnjih doba. Kao što je u grčkoj mitologiji Geja rodila Urana - boga neba, tako je Terra rodila Uranovog rimskog pandana Cela. U Terrinu čast Rimljani su slavili festival zvan Fordicia (ili Hordicia).

Terra u drugim kulturama

Božicu Zemlje koja je temelj svega štovali su mnogi narodi. Postojao je od davnine kult plodnosti, a najvanija božica bila je Majka Zemlja, Velika Majka. Grci su tako štovali Geju i Demetru, a to su Rimljanima bile Terra i Cerera. Mnoge poganske religije su smatrale Zemlju ženskim, a nebo muškim elementom. Iznimku čine Egipćani: kod njih je nebo božica Nut, a Zemlja bog Geb. Kao što je Terra rodila 4 godišnja doba, tako su i Nut i Geb imali 4 djece - Ozirisa, Seta, Izidu i Neftis.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Terra