Razlika između inačica stranice »Stolni tenis«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 6.913 bajtova ,  prije 8 godina
bez sažetka
(Uklanjanje izmjene 2973338 što ju je unio/unijela Sabedinovski (Razgovor sa suradnikom:Sabedinovski))
 
 
==STOLNI TENIS U HRVATSKOJ==
==Vidi još==
Stolni tenis se je u Hrvatskoj prvi puta igrao davne 1902. godine u Donjem Miholjcu, gdje je u Narodnoj čitaonici postavljen prvi stol za stolni tenis. U svojim počecima to je bila više društvena igra negoli sport. Prvo ime za stolni tenis bilo je ping-pong, zatim sobni tenis, table tennis, tenis na stolu i tek poslije drugog svjetskog rata iz upotrebe su izašla sva ostala imena, a ostao je stolni tenis. Poslije prvog svjetskog rata stolni tenis se igra u Zagrebu, prvo u zgradi na igralištu HŠK Concordije, zatim u HAŠK-u, te drugim mjestima. U Cakovcu je Geza Legenstein u kavani Royal 1925. osnovao prvu stolnotenisku sekciju u Hrvatskoj, 1927. osnovana je u sportskom klubu Cepin prva stolnoteniska sekcija u Zagrebu, zatim niz drugih sekcija i klubova u Zagrebu, od 1928. u Šibeniku, Sisku, Karlovcu, Osijeku te drugim mjestima.<BR><BR>
[[Svjetski prvaci i prvakinje u stolnom tenisu]]
1926. održano je međunarodno prvenstvo Opatije, 1929. veliko Otvoreno prvenstvo Zagreba. Hrvatski stolnotenisači sudjelovali su na prvenstvima Jugoslavije, Elizabeta Legenstein je 1929. osvojila naslov prvakinje na turniru u Murskoj Soboti, koje neki smatraju prvim službenim prvenstvom Jugoslavije, dok drugi smatraju da je to bio turnir održan vec 1928. u Somboru. Reprezentacija Jugoslavije nastupila je 1929. prvi put na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti. U sastavu muške momčadi bio je i Geza Legenstein iz Čakovca dok ženska ekipa nije nastupila a u pojedinačnom je igrala Elizabeta Legenstein iz Čakovca.
U Somboru je 1928. osnovan Jugoslavenski ping-pong savez, koji je 1930. preseljen u Zagreb, gdje je na skupštini dobio novo ime - Jugoslavenski table tennis savez.<BR><BR>
U Zagrebu je 1934. Stjepan Huić objavio prvu stolnotenisku publikaciju - "Tenis na stolu". Tada 18-godišnjak, Žarko Dolinar je na prvenstvu Jugoslavije 1939. osvojio svoj prvi naslov prvaka Jugoslavije, a iste je godine na prvenstvu svijeta u Kairu s reprezentacijom Jugoslavije osvojio srebrnu medalju a u pojedinačnom natjecanju brončanu medalju. U Zagrebu je 1939. osnovan Hrvatski table-tennis savez u koji je bilo učlanjeno 13 klubova. Za vrijeme drugog svjetskog rata od 1941. do 1944. svake je godine održavano prvenstvo Hrvatske, a reprezentacija Hrvatske odigrala je nekoliko međunarodnih reprezentativnih utakmica.
 
=== Stolni tenis poslije II. svjetskog rata ===
{{commons|Table tennis}}
Odmah po završetku II. svjetskog rata u Hrvatskoj se nastavlja stolnoteniska aktivnost u Zagrebu, Osijeku, Sisku, Slavonskom Brodu, Karlovcu, Varaždinu, Vukovaru i drugim mjestima. U okviru I. Fizkulturnog Sleta Hrvatske od 15. do 19. kolovoza 1945. u Zagrebu je održano prvenstvo Hrvatske u stolnom tenisu na kojem je sudjelovalo više od 200 igrača i igračica! Prvaci su postali kod žena Vera Žabcic, kod muških Žarko Dolinar. U tom vremenu već su se održavali međusobni susreti izme7u stolnoteniskih momčadi, održan je troboj Zagreb-Subotica-Beograd, momčad Mladosti gostovala je u Vojvodini i dr. Prvi međunarodni susret poslije II. svjetskog rata održan je u Radničkom domu u Zagrebu pred rasprodanim gledalištem 24. listopada 1945. godine. Susrele su se reprezentacije gradova Zagreba i Praga. Zagreb je nastupio u sastavu Žarko Dolinar, Otmar Kosi i Zdenko Uzorinac, a Prag u sastavu Andreadis, Tereba, Šlar. Pobjeda je sa 5:0 pripala igračima Praga. U Zagrebu je 8. prosinca 1945. u okviru Zemaljskog fizkulturnog odbora Hrvatske osnovan Odbor za stolni tenis, prvi predsjednik bio je dr. Egon Zahradka. Vec početkom 1946. održano je prvenstvo Zagreba, a odmah zatim i drugo poslijeratno prvenstvo Hrvatske na kojem je Dolinar obranio naslov prvaka dok je Blanka Pečnik na pobjedničkom postolju zamijenila Veru Žabčić. Prvih poslijeratnih godina stolni tenis se bori s nestašicom rekvizita, poteškoće su s uvozom zbog nedostatka deviza. U Hrvatskoj 1949. godine već ima registriranih 46 stolnoteniskih sekcija i 1.026 igrača i igračica, a igra se sve više i u školama i poduzećima. Te 1949. godine u Opatiji se održava i Prvo međunarodno prvenstvo tadašnje države.
{{Mrva-šport}}
=== Osnivanje Stolnoteniskog saveza Hrvatske ===
[[Kategorija:Stolni tenis| ]]
U Zagrebu je 5. travnja 1950. osnovan Stolnoteniski Savez Hrvatske (STSH), u kojem se okupilo 77 stolnoteniskih sekcija sa 1327 igrača. Za prvog predsjednika izabran je dr. Boris Dolinar, za prvog tajnika Eugen Kirschenheiter. Iste godine u Zagrebu počinje djelovati Stolnoteniska organizacija sindikalnih aktiva grada Zagreba (SOSAGZ), koja od tada do danas okuplja u redovnim natjecanjima veliki broj momčadi i natjecatelja rekreativaca.
 
=== Osnivačka skupština Hrvatskog Stolnoteniskog saveza 1991. godine ===
[[file:Zoran_Primorac_at_World_Championships_2007.jpg|thumb|right|upright|[[Zoran Primorac]]]]
Stvaranjem samostalne hrvatske države počinje proces stvaranja novih nacionalnih sportskih saveza, borbe za međunarodno priznanje i za pravo nastupanja pod hrvatskom zastavom na svim najvećim svjetskim natjecanjima. Osnivačka skupština Hrvatskog Stolnoteniskog saveza održana je u Zagrebu 9. ožujka 1991. godine. Za prvog predsjednika izabran je Ivo-Goran Munivrana iz Splita, za tajnika Zvonimir Franjčec iz Zagreba a za poslovnog tajnika Žarko Ratković iz Zagreba. U Izvršni odbor HSTS su pored Munivrane izabrani Mirko Abramović, Ante Buco, Reno Marolt, Spasoje Matijević, Ljubinko Skakić, Mladen Solar. Od 10. rujna 1991. HSTS je član Hrvatskog Olimpijskog odbora. Tada započinje i borba za međunarodno priznanje Hrvatskog stolnoteniskog saveza. '''[[Zoran Primorac]]''', jedan od najboljih europskih igrača stekao je pravo nastupa na turniru Europa Top 12 za 1991. godinu, ali kako HSTS još nije bio priznat kao samostalni član ITTF-a to je Primorac trebao nastupiti pod jugoslavenskom zastavom, što je odbio. Nakon pregovora između predstavnika HSTS Hudetza i vodstva ETTU postignut je kompromis. U znak solidarnosti svi najbolji europski igrači nastupili su u dresovima bez nacionalnih oznaka, tako da je Primorac mogao nastupiti s dresom bez jugoslavenskog grba i zastave. To se ponovilo i na Međunarodnom prvenstvu Mađarske, s tom razlikom da je tamo [[Zoran Primorac|Primorcu]] dozvoljeno da nastupi u neutralnoj opremi, dok su ostali nastupali u nacionalnim dresovima.
 
=== REZULTATI OD NEZAVISNOSTI RH ===
'''HSTS - od 1992.''' osvojeno je na europskim i svjetskim prvenstvima 2 zlatne, 5 srebrnih i 11 brončanih medalja kao i dva Svjetska kupa. U juniorskim i kadetskim disciplinama na prvenstvima Europe od 1992. osvojeno je 15 zlatnih, 9 srebrnih i 15 brončanih medalja. Momčad STK Večernjeg lista osvojila je Kup prvaka Europe 2001, od 2001 igra u Ligi prvaka Europe, ženska ekipa Aquaestila iz Duge Rese plasirala se je u polufinale Kupa prvakinja Europe. Ženska reprezentacija Hrvatske pet puta zaredom od 1999 osvajala je treća mjesta u '''Europskoj Superlig'''i.
<!-- interwiki -->
 
'''[http://www.hsts.hr/Hrvatski-stolnoteniski-savez/povijest-saveza.html VIŠE O HRVATSKOM STOLNOTENISKOM SAVEZU NA http://www.hsts.hr/Hrvatski-stolnoteniski-savez/povijest-saveza.html]'''
 
{{Link FA|de}}
55

uređivanja

Navigacijski izbornik