Srpski pokret obnove: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m razdvojbe-Demokratska_stranka
mNema sažetka uređivanja
Redak 11: Redak 11:


[[Kategorija: Srpske političke stranke]]
[[Kategorija: Srpske političke stranke]]

<!-- interwiki -->

[[ca:Moviment del Renaixement Serbi]]
[[cs:Srbské hnutí obnovy]]
[[de:Srpski Pokret Obnove]]
[[en:Serbian Renewal Movement]]
[[es:Movimiento del Renacimiento Serbio]]
[[fr:Mouvement serbe du renouveau]]
[[hu:Szerb Megújhodási Mozgalom]]
[[it:Movimento del Rinnovamento Serbo]]
[[ja:セルビア再生運動]]
[[ru:Сербское движение обновления]]
[[sh:Srpski pokret obnove]]
[[sr:Српски покрет обнове]]
[[sv:Serbiska förnyelserörelsen]]

Inačica od 10. rujna 2011. u 10:00

Srpski pokret obnove (SPO) je politička stranka u Srbiji, čiji je predsjednik Vuk Drašković.

Povijest

SPO je osnovan 1990. godine, i tijekom 1990-ih bio je jedna od najjačih i najmasovnijih oporbenih stranaka režimu srpskog predsjednika Slobodana Miloševića. Tokom 1990-ih, bila je organizator prosvjeda protiv Miloševićevog režima. Uz Demokratsku stranku predvodili su prosvjede 9. ožujka 1991., na kojim su, nakon intervencije policije, poginuli jedan mladić i policajac. Drašković je istog dana uhićen. Te noći su po naredbi Miloševića izašli tenkovi JNA na ulice Beograda, zbog opasnosti od obaranja tadašnjeg političkog vrha Srbije. Drugi put Drašković je uhićen 1. lipnja 1993. nakon pokušaja zauzimanja skupštine od strane Draškovića i demonstranata. Pušten je pod pritiskom međunarodne zajednice, prije svega Mitteranda, Clintona i Mitzotakisa.

Krajem 1996. Drašković, Zoran Đinđić i Vesna Pešić organizirali su masovne prosvjede u svim gradovim Srbije, zbog krađe glasova na lokalnim izborima. I studenti su se priključili ovim protestima.

Na parlamentarnim izborima u Srbiji prosinca 2000. godine, SPO ne uspijeva ući u parlament. Tri godine kasnije, SPO u koaliciji sa strankom Nova Srbija ponovo se vraća na srpsku političku scenu. U travnju 2004. godine, Vuk Drašković izabran je za ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore. U siječnju 2007. godine, SPO ponovo ne uspijeva ući u parlament.

Pred izvanredne parlamentarne izbore (održane u svibnju 2008. ), SPO je pristupio koaliciji "Za europsku Srbiju - Boris Tadić", koju čine Demokratska stranka, G 17+, i Liga socijaldemokrata Vojvodine.