Predsjednik države: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
#REDIRECT Predsjednik
 
Suradnik13 (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Predsjednik države''' je naziv [[šef države|šefa države]] u [[republika]]ma. Iako je formalno najviše rangirani dužnosnik u državi, predsjedničke ovlasti variraju ovisno o ustavnim odredbama. Tako u mnogim parlamentarnim demokracijama (npr. u [[Hrvatska|Hrvatskoj]]) predsjednik ima uglavnom ceremonijalne dužnosti, osim u slučaju izvanrednih okolnosti u kojima može preuzeti i veće ovlasti. U predsjedničkim demokracijama (kakve su npr. [[Sjedinjene Američke Države]]) predsjednik je istovremeno i čelnik izvršne vlasti i ovlasti su mu puno šire.
#REDIRECT [[Predsjednik]]

Način izbora predsjednika također se razlikuje od države do države. U mnogima predsjednika biraju građani na izravnim izborima, a u drugima ga biraju parlamentarni zastupnici ili druga tijela (npr. u [[Njemačka|Njemačkoj]]).

[[Kategorija:Država]]
[[Kategorija:Titule]]

Inačica od 13. kolovoza 2006. u 15:12

Predsjednik države je naziv šefa države u republikama. Iako je formalno najviše rangirani dužnosnik u državi, predsjedničke ovlasti variraju ovisno o ustavnim odredbama. Tako u mnogim parlamentarnim demokracijama (npr. u Hrvatskoj) predsjednik ima uglavnom ceremonijalne dužnosti, osim u slučaju izvanrednih okolnosti u kojima može preuzeti i veće ovlasti. U predsjedničkim demokracijama (kakve su npr. Sjedinjene Američke Države) predsjednik je istovremeno i čelnik izvršne vlasti i ovlasti su mu puno šire.

Način izbora predsjednika također se razlikuje od države do države. U mnogima predsjednika biraju građani na izravnim izborima, a u drugima ga biraju parlamentarni zastupnici ili druga tijela (npr. u Njemačkoj).