Razlika između inačica stranice »Milna (općina)«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 11 bajtova ,  prije 10 godina
bez sažetka
Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. '''cakavizmu''', koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva.
U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su ''gniazda cakawizmu'', kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost.
U Milni na Braču ''ča'' se zamjenjuje s ''co'' (''ce''), i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice ''co'', nailazimo na sveze: Primjerice: ''zac'' (zašto), ''poc'' (pošto), ''uc'' (u što), ''nac'' (na što).
Postoje dva tipa cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š. Slušat ćemo: covik, cetrdeset, cistit; zaba, lezat, zuto; maska, dosa, sesnajst. U drugome tipu cakavizma postojizastupljen je izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati.
Navodimo nekoliko primjera:
*''Vidi tega tamo covika, on ti je bi naš profešur!''
21

uređivanje

Navigacijski izbornik