Milna (općina): razlika između inačica

Koordinate: 43°20′N 16°27′E / 43.33°N 16.45°E / 43.33; 16.45
Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 51: Redak 51:
Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. '''cakavizmu''', koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva.
Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. '''cakavizmu''', koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva.
U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su ''gniazda cakawizmu'', kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost.
U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su ''gniazda cakawizmu'', kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost.
U Milni na Braču ''ča'' se zamjenjuje s ''co'' (''ce''), i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice ''co'', nailazimo na sveze: Primjerice: zac (zašto), poc (pošto), uc (u što), nac (na što).
U Milni na Braču ''ča'' se zamjenjuje s ''co'' (''ce''), i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice ''co'', nailazimo na sveze: ''zac'' (zašto), ''poc'' (pošto), ''uc'' (u što), ''nac'' (na što).
Postoje dva tipa cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š. Slušat ćemo: covik, cetrdeset, cistit; zaba, lezat, zuto; maska, dosa, sesnajst. U drugome tipu cakavizma postoji izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati.
Postoje dva tipa cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š. Slušat ćemo: covik, cetrdeset; zaba, zuto; maska, sesnajst. U drugome tipu cakavizma zastupljen je izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati.
Navodimo nekoliko primjera:
Navodimo nekoliko primjera:
*''Vidi tega tamo covika, on ti je bi naš profešur!''
*''Vidi tega tamo covika, on ti je bi naš profešur!''

Inačica od 23. rujna 2011. u 00:58

Milna

grb
Država Hrvatska
ŽupanijaSplitsko-dalmatinska

NačelnikFrane Lozić
NaseljaBobovišća na moru, Bobovišća, Ložišća, Milna, Podhume

Površina[1]34,9 km2
Površina središta21,7 km2
Koordinate43°20′N 16°27′E / 43.33°N 16.45°E / 43.33; 16.45

Stanovništvo[2] (2021.)
Ukupno931
– gustoća27 st./km2
Urbano775
– gustoća43 st./km2

Poštanski broj21405

Zemljovid

Milna na zemljovidu Hrvatske
Milna
Milna

Milna na zemljovidu Hrvatske

Pogled sa sjevernog ruba naselja

Milna je općina u Hrvatskoj na otoku Braču.

Općinska naselja

U sastavu je općine 5 naselja (stanje 2006), a to su: Bobovišća, Bobovišća na Moru, Ložišća, Milna i Podhume.

Zemljopis

Milna je najveće naselje na zapadnoj obali otoka Brača. Smještena je u dubokoj uvali koja gleda na Splitska vrata. U Splitskim vratima, ispred milnarske uvale, nalazi se otočić Mrduja oko koje se odvija Mrdujska regata.

Milna je sa Splitom povezana katamaranom, a trajektna luka u Supetru je udaljena oko 20 km.

Stanovništvo

Uprava

Povijest

Naselje se razvilo početkom 17. stoljeća,te je bilo najvažnija luka na Braču do sredine 20. stoljeća, u nju je do ranih 1980-ih pristajao i trajekt.

Gospodarstvo

Uvala Lučice

Milna je prvenstveno turističko mjesto, s dvije marine, nekoliko hotela, poštom, domom zdravlja i velikim brojem vrlo razvedenih uvala. U Milni se nalazi i pogon za preradu ribe, a velik se dio stanovništva bavi uzgajanjem maslina te ribolovom. Milna zbog svog iznimno dobroga položaja (duboki zaljev koji gleda na Splitska vrata) ima velik pomorski potencijal koji i djelomično iskorištava. Na milnarskoj se rivi nalazi nekoliko slastičarnica i trgovina. Premda se mjesto Milna nalazi na zapadnoj strani Brača, mnogobrojne su uvale (Pasikova, Lučice, Maslinova, Osibova...) smještene na jugozapadnome dijelu Brača (najrazvedeniji dio obale otoka) i udaljene su samo 20-ak minuta hoda od izlaza iz mjesta.

Poznate osobe

Spomenici i znamenitosti

  • Župna crkva iz 1783.
  • U uvali Osibova nalaze se obnovljena gotička crkvica.

Jezik

Govor Milne pripada čakavskome narječju. Riječ o posebnome fenomenu - o tzv. cakavizmu, koji se unatoč mnogim utjecajima sa svih strana još jako dobro čuva. U Milni je od davnih dana njegovan cakavizam, i jedna je od samo triju mjesta na Braču, uz Supetar i Sutivan, koja su gniazda cakawizmu, kako ih je još davnih dana nazvao poljski slavist Malecki. Sutivanski se cakavizam u starijih govornika još djelomično čuva, dok je supetarski gotovo iščezao, tako da Milna sa svojim govorom nedvojbeno zaslužuje posebnu pozornost. U Milni na Braču ča se zamjenjuje s co (ce), i upravo po tome ta izoglosa dobiva svoje ime – cakavizam. Osim upitno-odnosne zamjenice co, nailazimo na sveze: zac (zašto), poc (pošto), uc (u što), nac (na što). Postoje dva tipa cakavizma. Prvi tip zastupa izgovor c/z/s umjesto č/ž/š. Slušat ćemo: covik, cetrdeset; zaba, zuto; maska, sesnajst. U drugome tipu cakavizma zastupljen je izgovor c umjesto č, te glasovi ž i š koji će se izgovarati vrlo meko. U starijih govornika Milne čut ćemo mekše glasove, dakle - drugi tip cakavizma. Makar, obzirom na mladje, starije i govornike srednje dobi, ova će se dva tipa cakavizma u Milni miješati. Navodimo nekoliko primjera:

  • Vidi tega tamo covika, on ti je bi naš profešur!
  • Na rivu je mejko žen koji cekodu da dojde vapor.
  • Na dobro van došlo Novo godišće!
  • Bišeš se ćapat libra po ne bi imo slabe ocjene u škulu.
  • Va to sa(d) ucinit jer ćemo okasnit poć u crikvu.
  • Dažjilo je, a ni imo lumbrelu. Vas je mokar!
  • Ulovi je sto kili srdel, poć ćemo hi proda u Split.

Cakavizam je u Milni danas polagano u nestajanju i nekoliko je razloga za to: izumiranje starijih naraštaja, bliski splitski govor koji vrši izniman utjecaj na cakavski sustav, škola, crkva i mediji.


Obrazovanje

  • Osnovna škola.

Kultura

Sport

Betonsko nogometno igralište "Crvana" na kojem se igraju utakmice malog nogometa.

Iz Milne potječu neki poznati igrači i treneri Hajduka: Butorović, Poklepović, Buzolić, Lombardić, Peruzović, Trebotić.

Vanjske poveznice

Nedovršeni članak Milna (općina) koji govori o općini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
  1. Registar prostornih jedinica Državne geodetske uprave Republike Hrvatske. Wikidata Q119585703
  2. Popis stanovništva, kućanstava i stanova 2021. – stanovništvo prema starosti i spolu po naseljima (hrvatski i engleski). Državni zavod za statistiku. 22. rujna 2022. Wikidata Q118496886