Wikipedija:Kako arhivirati stranicu za razgovor: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m {{radovi}} žestoki za olakšavanje arhiviraja
Redak 1: Redak 1:
{{radovi}}
Postoje dva načina arhiviranja suradničkih stranica za razgovor:
Postoje dva načina arhiviranja suradničkih stranica za razgovor:
* način broj 1 pri kojem su sačuvane stare izmjene i mogućnost njihovog uspoređivanja
* način broj 1 pri kojem su sačuvane stare izmjene i mogućnost njihovog uspoređivanja

Inačica od 15. kolovoza 2006. u 11:47

Radovi u tijeku!

Jedan vrijedni suradnik upravo radi na ovom članku!
Mole se ostali suradnici da NE UREĐUJU članak dok je ova obavijest prisutna.
Koristite stranicu za razgovor ako imate komentare i pitanja u vezi s člankom.
Kada radovi budu gotovi predložak će ukloniti suradnik koji ga je postavio na članak!
Predložak može svatko ukloniti ako 6 sati nije bilo promjena u članku i njegovoj stranici za razgovor.

Postoje dva načina arhiviranja suradničkih stranica za razgovor:

  • način broj 1 pri kojem su sačuvane stare izmjene i mogućnost njihovog uspoređivanja
  • način broj 2 u kojem nema starih izmjena i mogućnosti njihovog uspoređivanja.

Način broj 1

Napomena - ovim načinom arhiviranja sačuvali ste stare izmjene i usporedbe između njih.

Upute za arhiviranje:

  1. Premjestite (vidi karticu premjesti na vrhu stranice!!!) svoju na stranicu za razgovor tako da joj na kraj dodate "/Arhiv1", "/Arhiv 1", "/Pismohrana 1" ili što god vam se sviđa kao oznaka za arhivirane razgovore. Vidi primjer.
  2. Kliknite na poveznicu na vašu stranicu za razgovor. Stranicu ste upravo premjestili, pa će vas preusmjerenje odvesti na novu adresu.
  3. Na novoj adresi, ispod naziva stranice, imate poveznicu pisanu malim slovima koja vas vodi na vašu stranicu na razgovor, s koje ste upravo preusmjereni. Otvorite tu stranicu u novom prozoru.
  4. Kliknite na karticu uredi na obje stranice
  5. S arhivirane stranice izrežite (cut) poveznice na ostale stranice arhiva. Sačuvajte stranicu. Vidi primjer.
  6. Na stranici za razgovor pobrišite preusmjerenje na upravo arhiviranu stranicu (jedino što se trenutno tamo nalazi) i zalijepite (paste) ovo što ste upravo izrezali iz arhivirane stranice, te dodajte poveznicu i na ovu posljednju stranicu arhiva. Sačuvajte stranicu. Vidi primjer.

Način broj 2

Napomena - pri ovom načinu arhiviranja neće biti sačuvane stare izmjene vaših razgovora, te neće biti moguće usporedbom starih i novih verzija odrediti tko je što napisao.


Uobičajeno je periodično arhivirati stranicu za razgovor kada postane prevelika. Nezgrapnim stranicama za razgovor teško se upravlja i obično sadrže zastrajele rasprave. Velike stranice za razgovor predstavljaju opterećenje za korisnike sa sporim internetskim vezama, a neki korisnici ne mogu uređivati stranice veće od 32 kB zbog ograničenja veličine stranice preglednika.

Postoje dvije glavne metode arhiviranja stranice za razgovor koje su detaljno objašnjenje ispod. Bez obzira na metodu koju ćete izabrati, trebali biste ostaviti trenutne, tekuće rasprave na postojećoj stranici za razgovor. Također je korisno označiti svoje arhive datumima i ukratko sažeti njihove glavne rasprave.

Refaktoriranje stranice za razgovor alternativna ili komplementarna metoda njenog arhiviranja.

Podstraničke arhive

Najpopularnija metoda arhiviranja stranice za razgovor je cut-paste prošlih rasprava na zasebnu podstranicu.

Postupak

  1. Kliknite na uredi ovu stranicu na stranici za razgovor koju želite arhivirati.
  2. U uređivačkom okviru odaberite tekst koji želite arhivirati, right-click (Windows) ili control-click (Mac), te zatim odaberite cut. Tekst će onda biti kopiran na vaš clipboard.
  3. Dok ste još u uređivačkom okviru napravite poveznicu na arhivu koju planirate stvoriti. #Postavite kosu crtu ispred poveznice kako biste je učinili podstranicom, npr. /Arhiva 1 ili /Rasprava o mjestu rođenja. Ovdje je prikazan primjerak kôda: *[[/Arhiva 1]]: lipanj 2004 – svibanj 2005. U stvari vi premještate starije rasprave s poveznicom na arhivu.
za stvaranje lebdećeg okvira za arhivske poveznice.
  1. Spremite stranicu. Sada biste trebali imati uglavnom praznu stranicu s crvenom poveznicom na vašu arhivu na vrhu. Slijedite crvenu poveznicu i kliknite na stvorite članak s ovim naslovom.
    • Ako koristite archivebox, on će pokazivati trenutne datume kao crvenu poveznicu. Kasnije možete kliknuti na uredi ovu stranicu za vaš razgovor, pa promijenite datume ili riječi kako bi odgovarale arhivi koju se stvorili.
  2. Zalijepite stare rasprave s vašeg clipboarda u uređivački okvir. Prije spremanja htjeti ćete stvoriti obavijest na vrhu koja objašnjava da je stranica arhiva neaktivne rasprave, te se ne bi trebala uređivati. Za to je dostupan i predložak {{talkarchive}}. Ako postoje druge arhive, možda ćete također htjeti povezati ih tako da znatiželjni čitatelji mogu lako upravljati među arhivama. Spremite. Sada ste stvorili arhivu.