Nikola Tommaseo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: sv:Niccolò Tommaseo
?!?
Redak 1: Redak 1:
[[Datoteka:Niccolo Tommaseo.png|mini|250px|Niccolò Tommaseo]]
[[Datoteka:Niccolo Tommaseo.png|mini|250px|Niccolò Tommaseo]]


'''Niccolò (Nikola) Tommaseo''' ([[Šibenik]] 1802. - [[Firenca]] 1874.) bio je talijanski i hrvatski [[jezikoslovac]], [[novinar]] i [[esej]]ist, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman "Fede e bellezza", zbirka pjesama "Iskrice", odnosno "Scintille" i brojna druga djela).
'''Niccolò (Nikola) Tommaseo''' ([[Šibenik]] 1802. - [[Firenca]] 1874.) bio je talijanski [[jezikoslovac]], [[novinar]] i [[esej]]ist, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman "Fede e bellezza", zbirka pjesama "Iskrice", odnosno "Scintille" i brojna druga djela).


== Kontroverze oko Tommasea ==
== Kontroverze oko Tommasea ==

Inačica od 28. rujna 2011. u 20:48

Niccolò Tommaseo

Niccolò (Nikola) Tommaseo (Šibenik 1802. - Firenca 1874.) bio je talijanski jezikoslovac, novinar i esejist, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku (Roman "Fede e bellezza", zbirka pjesama "Iskrice", odnosno "Scintille" i brojna druga djela).

Kontroverze oko Tommasea

Premda je umjetnički i društvenopolitički rad Nikole Tommaseo uistinu bio katkada proturječan, još su proturječniji odrazi njegovog rada.

U Italiji je Tommaseo vrlo cijenjen te je smatran jednim od najboljih talijanskih lingvista i novelista 19. stoljeća. Brojne škole, ulice i trgove nose njegovo ime, a u središtu Venecije nalazi mu se i spomenik te nekoliko spomen ploča, budući da je Tommaseo bio i borac za oslobođenje Venecije od austrijske uprave, te je sudjelovao u revolucionarnoj venecijanskoj vladi, koju je vodio Daniele Manin 1848. godine.

Međutim, u rodnom mu Šibeniku, kao i u Dalmaciji i Hrvatskoj, Tommaseo nije toliko poznat.

U šibenskom gradskom parku bio mu je devedesetih godina 19. stoljeća podignut monumentalni spomenik (djelo Ferde Quiqereza), kojeg je otkrio sam Ante Šupuk, legendarni narodnjački šibenski gradonačelnik. Spomenik je bio jedan od simbola grada pod Šubićevcem, dok ga nisu srušali partizani 1943. godine nakon ulaska u grad ("nismo znali da će nas ovdje dočekati ovaj tolomaš"). Spomenik je u cijelosti rastaljen, a sačuvana je samo desna šaka, koja se nalazi u muzeju u Veneciji.

Na mjestu Tommaseovog spomenika danas se nalazi spomenik Petru Krešimiru Četvrtom.

Literatura

  • Katušić I. Vječno progonstvo Nikole Tommasea. Zagreb: Sveučilišna naklada Liber; 1975.