Michel Houellebecq: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m r2.6.4) (robot Dodaje: kk:Мишель Уэльбек
Redak 51: Redak 51:
[[ja:ミシェル・ウエルベック]]
[[ja:ミシェル・ウエルベック]]
[[ka:მიშელ უელბეკი]]
[[ka:მიშელ უელბეკი]]
[[kk:Мишель Уэльбек]]
[[ko:미셸 우엘벡]]
[[ko:미셸 우엘벡]]
[[la:Michael Houellebecq]]
[[la:Michael Houellebecq]]

Inačica od 19. listopada 2011. u 11:00

Michel Houellebecq, Varšava (Poljska), 9. lipnja 2008.

Michel Houellebecq (miʃɛl wɛlˈbɛk) (Pariz, 26. veljače 1958. - ), francuski pjesnik, esejist i romanopisac.

Michel Houellebecq je među najkontroverznijim piscima današnjice. Sa svoja četiri romana koji se bave tabu temama (seksualni turizam, muslimanski radikali, kloniranje, alternativni životni stilovi...) zadao je mnogo muke dežurnim cenzorima i kritici. Neki ga nazivaju slobodnim piscem koji se protivi političkoj korektnosti i zabranama društva dok će mnogima njegovi stavovi biti rasistički, seksistički i, općenito, šokantni.

Svojim djelima te stalnom polemikom po javnim glasilima, Houellebecq je na sebe navukao bijes mnogih, a trenutačno se protiv njega (i njegovih djela) vodi i par sudskih procesa.

Rodio se kao Michel Thomas na otoku Réunionu. Tamo je proveo najranije dane. Nakon toga je otišao u Francusku živjeti s bakom, od koje je preuzeo prezime Houellebecq koje će mu postati književni pseudonim. Pohađao je osnovnu i srednje školu. Počeo se pripremati da bi mogao pristupiti elitnim školama. 1978. diplomirao je kao agronomski inženjer. Radio je kao kompjuterski administrator, čak i u Francuskoj Nacionalnoj Skupštini. Proslavio ga je prvi važniji rad, Širenje područja borbe. Za to djelo dobio je niz nagrada. Živio je u Alžiru, Irskoj, i na mnogo drugih mjesta. Nema ženu ni djecu. Trenutno živi u Španjolskoj, ali ne namjerava tamo ostati zauvijek. Za roman "La carte et le territoire" dodijeljena mu je 2010. Prix Goncourt.

Romani

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Michel Houellebecq