Inguši: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Amirobot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ckb:ئينگوش
m r2.6.5) (robot Mijenja: ckb:ئینگوش
Redak 26: Redak 26:
[[bg:Ингуши]]
[[bg:Ингуши]]
[[ca:Ingúixos]]
[[ca:Ingúixos]]
[[ckb:ئينگوش]]
[[ckb:ئینگوش]]
[[cs:Ingušové]]
[[cs:Ingušové]]
[[da:Ingusjetere]]
[[da:Ingusjetere]]

Inačica od 27. listopada 2011. u 22:03

Inguši su kavkaski narod iz grupe Naha, srodan Čečenima, koji pretežno živi u Rusiji, odnosno u autonomnoj republici Inguškoj, u kojoj čini oko 77% stanovništva. Inguši su većinom islamske vjeroispovijedi, a govore inguškim jezikom, koji spada u nahsku grupu sjevernokavkaske porodice jezika.

Inguša ukupno ima oko 192.000.

Za vrijeme drugog svjetskog rata i njemačkog prodora na Kavkaz, Staljin je optužio Inguše za suradnju s Trećim Reichom. Zbog toga su Inguši bili deportirani u Sibir i današnji Kazahstan. Tada je, po nekim procjenama, stradalo oko dvije trećine svih Inguša.

Tek nakon procesa destaljinizacije, godine 1957., Inguši su rehabilitirani i dozvoljen im je povratak na Kavkaz. No, u međuvremenu su se na njihova područja naselili Oseti, a dio zemlje postao teritorij Sjeverne Osetije.

Zbog svega toga je, nakon propasti SSSR-a, u listopadu 1992. došlo do žestokih sukoba između Inguša i Oseta, tokom kojih je iz Sjeverne Osetije prognano na desetine tisuća Inguša.

Inguši su, zbog jezičke bliskosti i rodbinskih veza, 1990-ih iskazivali velike simpatije prema Čečenima, iako sama Inguška nije jednostrano proglasila nezavisnost.

Vanjske poveznice