Pedologija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
JAnDbot (razgovor | doprinosi)
m r2.5.2) (robot Dodaje: da, fr, no Uklanja: de, et, fi, hi, vi
ZéroBot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ko:토양학
Redak 59: Redak 59:
[[it:Pedologia]]
[[it:Pedologia]]
[[ja:土壌学]]
[[ja:土壌学]]
[[ko:토양학]]
[[nl:Bodemkunde]]
[[nl:Bodemkunde]]
[[nn:Pedologi]]
[[nn:Pedologi]]

Inačica od 31. listopada 2011. u 14:51

Pedologija (ruski: Педология, od grčkog pedon = tlo, zemlja), je znanost o tlu njegovom sastavu i oblicima. Ona se bavi genezom, morfologijom, klasifikacijom i distribucijom tla.

Tlo nije samo potpora za vegetaciju, nego je i zona ('pedosfera') brojnih interakcija između klime (voda, zrak, temperatura), života u tlu (mikroorganizmi, biljke, životinje) i njegovih ostataka, mineralnog materijala od izvornih i dodanih stijena, te njegova položaja u krajobrazu. Tijekom njegove formacije i geneze, profil tla polagano se produbljuje i razvija karakteristične slojeve nazvane 'horizonti', dok se približava sigurnom stanju ravnoteže.

Korisnici tla (poput poljoprivrednika) u početku nisu pokazivali veliku brigu za dinamiku tla. Gledali su na tlo kao sredstvo čija su kemijska, fizička i biološka svojstva bila korisna za službu poljoprivredne produktivnosti. U drugu ruku, pedolozi i geolozi nisu se u početku usredotočili na poljoprivredne primjene karakteristika tla (edafična svojstva) već nad njegovim odnosom prema prirodi i povijesti krajobraza. Danas postoji integracija dva disciplinarna pristupa kao dio znanosti o krajobrazu i okolini.

Pedolozi se sada također zanimaju za praktične primjene dobro shvaćenih pedogenetskih procesa (evolucija i funkcioniranje tala), poput interpretiranja njegove povijesti okoline i predviđanja posljedica promjena u zemljišnoj upotrebi, dok poljoprivrednici shvaćaju da je kultivirano tlo složeno sredstvo koje je često rezultiralo kroz nekoliko tisuća godina evolucije. Oni shvaćaju da je trenutna ravnoteža krhka i da samo čitavo poznavanje njezine povijesti čini mogućim osiguravanje održive upotrebe.

Podjela pedologije

Meliorativna pedologija

Meliorativna pedologija je dio pedologije koji se bavi pitanjima temeljite izmjene i poboljšanja tla vodeći računa o individualnosti svakog područja. Ukazuje na problem i daje potrebne parametre vezane uz tlo (, kako bi građevinski inženjeri osmislili hidrotehničke mjere u sklopu hidrotehničkih melioracija.


Geneza tla

Pedogenetski faktori

U pedogenetske faktore spadaju kao osnovni: matrični supstrat, klima, organizmi, vrijeme, reljef. Kao osnovne postavio ih je ruski osnivač moderne genetičke pedologije Vasily Dokuchaev.

Pedogenetski procesi

Pedogenetski procesi su skup pedogenetskih faktora koji međusobno djeluju na promjene u tlu i utječu na stvaranje novih razvijenijih vrsta tla. Međusobno djeluju jedan na drugog i i zajednički utječu na stvaranje tla ali se ne mogu zamijeniti.

Pedološka klasifikacija tla

Slavni pedolozi

Više informacija

Glavne teme poljoprivrednih znanosti