Tran: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 31.147.96.109, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Argo Navis
Redak 1: Redak 1:
'''Tran''' je [[masno ulje]] koje se dobija prešanjem ili zagrijavanjem [[masno tkivo|masnog tkiva]] [[sisavac]]a koji žive u moru, [[kit]]ova i [[tuljan]]a. U novije vrijeme su u tranu pronađeni prirodni sastojci koji su jako slični sredstvima za zaštitu od požara.
'''Tran''' je vrlo masno [[ulje]] koje se dobija prešanjem ili zagrijavanjem [[masno tkivo|masnog tkiva]] [[sisavac]]a koji žive u moru, [[kit]]ova i [[tuljan]]a. U novije vrijeme su u tranu pronađeni prirodni sastojci koji su jako slični sredstvima za zaštitu od požara.


Tran ima vrlo neugodan [[miris]] i [[okus]] . Do 1860-ih se tran dobiven prije svega od kitova kuhanjem komada njihovog masnog tkiva koristio kao [[gorivo]] za svjetiljke i sredstvo za [[podmazivanje]]. Nakon toga za te svrhe se uglavnom prešlo na korištenje [[petrolej]]a. Od početka 20. vijeka se tran koristi kao sirovina za proizvodnju [[margarin]]a . Osim toga, služi u proizvodnji sapuna i kao podloga za kreme u [[kozmetika|kozmetici]] i [[farmaceutski proizvod|farmaceutskoj proizvodnji]].
Tran ima vrlo neugodan [[miris]] i [[okus]] . Do 1860-tih se tran dobiven prije svega od [[kit]]ova kuhanjem komada njihovog masnog tkiva koristio kao [[gorivo]] za svjetiljke i sredstvo za [[podmazivanje]]. Nakon toga za te svrhe se uglavnom prešlo na korištenje [[petrolej]]a. Od početka 20. vijeka se tran koristi kao sirovina za proizvodnju [[margarin]]a . Osim toga, služi u proizvodnji sapuna i kao podloga za kreme u [[kozmetika|kozmetici]] i [[farmaceutski proizvod|farmaceutskoj proizvodnji]].


[[Kategorija:Ihtiologija]]
[[Kategorija:Nejestivi životinjski proizvodi]]
[[Kategorija:Nejestivi životinjski proizvodi]]


[[da:Tran]]
[[de:Tran]]
[[en:Whale oil]]
[[eo:Cetoleo]]
[[fi:Kalaöljy]]
[[ja:肝油]]
[[pl:Tran]]
[[sv:Tran]]

Inačica od 10. studenoga 2011. u 15:24

Tran je vrlo masno ulje koje se dobija prešanjem ili zagrijavanjem masnog tkiva sisavaca koji žive u moru, kitova i tuljana. U novije vrijeme su u tranu pronađeni prirodni sastojci koji su jako slični sredstvima za zaštitu od požara.

Tran ima vrlo neugodan miris i okus . Do 1860-tih se tran dobiven prije svega od kitova kuhanjem komada njihovog masnog tkiva koristio kao gorivo za svjetiljke i sredstvo za podmazivanje. Nakon toga za te svrhe se uglavnom prešlo na korištenje petroleja. Od početka 20. vijeka se tran koristi kao sirovina za proizvodnju margarina . Osim toga, služi u proizvodnji sapuna i kao podloga za kreme u kozmetici i farmaceutskoj proizvodnji.