Pakt Ribbentrop-Molotov: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
CocuBot (razgovor | doprinosi)
m r2.6.1) (robot Mijenja: sv:Molotov–Ribbentrop-pakten
m r2.6.5) (robot Dodaje: az:Molotov- Ribbentrop paktı
Redak 13: Redak 13:
[[ar:الاتفاق الألماني السوفييتي]]
[[ar:الاتفاق الألماني السوفييتي]]
[[ast:Pautu Molotov-Ribbentrop]]
[[ast:Pautu Molotov-Ribbentrop]]
[[az:Molotov- Ribbentrop paktı]]
[[be:Пакт Молатава-Рыбентропа]]
[[be:Пакт Молатава-Рыбентропа]]
[[be-x-old:Пакт Молатава-Рыбэнтропа]]
[[be-x-old:Пакт Молатава-Рыбэнтропа]]

Inačica od 13. studenoga 2011. u 05:05

Vjačeslav Molotov potpisuje pakt Ribbentrop-Molotov 1939. Iza njega su drugi potpisnik Joachim von Ribbentrop, Josif Staljin i Boris Šarpošnjikov.

Pakt Ribbentrop-Molotov (njem.: Hitler-Stalin-Pakt) ili kako se službeno zvao Pakt o nenapadanju između Njemačke i Saveza Sovjetskih socijalističkih Republika je u stvari bio sporazum o nenapadanju između Njemačkog Trećeg Reicha i Sovjetskog Saveza. Potpisan je 23. kolovoza 1939. god. u Moskvi od strane sovjetskog ministra vanjskih poslova Vjačeslava Molotova i njemačkog ministra vanjskih poslova Joachima von Ribbentropa. Međusobni pakt o nenapadanju bio je na snazi do početka Operacije Barbarossa 22. lipnja 1941. god. kada je Njemačka napala SSSR.

Iako je službeno bio označen kao "pakt o nenapadanju", ovaj sporazum obuhvaćao je i tajni protokol kojim je izvršena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Latviji, Litvi, Poljskoj i Rumunjskoj. Tajni protokol je eksplicitno predviđao "političke i teritorijalne promjene" u oblastima navedenih zemalja što je ovaj sporazum pretvorilo u agresivni vojni savez usprkos njegovom službenom nazivu. Kao posljedica ovog sporazuma sve navedene zemlje su napadnute i okupirane, bilo od strane Njemačke, bilo od strane SSSR-a. Jedino je Finska, koja je dva puta vodila rat sa Sovjetskim Savezom tijekom Drugog svjetskog rata, uspjela sačuvati svoju nezavisnost, ali je bila prinuđena ustupiti određene teritorije.

Predložak:Link FA