Danijela Martinović: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
Nema sažetka uređivanja
Redak 61: Redak 61:
[[Kategorija:Eurovizijski izvođači]]
[[Kategorija:Eurovizijski izvođači]]
[[Kategorija:Biografije, Split]]
[[Kategorija:Biografije, Split]]

==External links==
*[http://www.diskografija.com/umjetnik/danijela-martinovic.htm Diskografija]


<!-- interwiki -->
<!-- interwiki -->

Inačica od 17. studenoga 2011. u 19:35

Danijela Martinović
Ime u rodnom listuDanijela Martinović
Rođen/a15. srpnja 1971.
Žanr/oviPop
Zanimanjepjevačica
Djelatno razdoblje1989. - danas
Producentska kućaDallas records

Danijela Martinović (Split, 15. srpnja 1971.) hrvatska je pjevačica.

Životopis

Početak karijere

Na hrvatskoj glazbenoj sceni Danijela se pojavila krajem 80-tih godina 20. stoljeća. Zapažena je na Splitskom festivalu 1989. s pjesmom Zumbuli. Početkom 1991 postaje (nakon odlaska iz grupe Ljiljane Nikolovske) pjevačica grupe Magazin s kojom snima tri albuma. 1995. s Magazinom i opernom pjevačicom Lidijom Horvat Dunjko, nastupa na Eurosongu s pjesmom Nostalgija i osvaja 6. mjesto. 1996 odlazi iz grupe te počinje samostalnu karijeru. Njen prvi samostalni album Zovem te ja u izdanju Croatia recordsa otvorio je put njenim visokotiražnim izdanjima koja su se kasnije potvrdila i albumom To malo ljubavi do sada prodanim u preko 100.000 primjeraka za što je Danijela Martinović dobila nekoliko zlatnih i platinastih ploča. No taj uspjeh nije zabilježen samo u Hrvatskoj, već se plasirao i u susjednoj nam Sloveniji gdje je Danijela najtiražniji izvođač za što je također dobila zlatnu i platinastu ploču.

Prvi veći uspjesi

Uspjehom ne zaostaje ni u Makedoniji gdje je također proglašena izvođačem godine 1999. kada održava 5 uzastopnih koncerata u Univerzalnoj dvorani u Skopju što je popraćeno mnogim tiskovnim, TV i radio medijima kao veliki uspjeh. U povijesti hrvatske diskografije Danijela Martinović proglašena je najtiražnijim izvođačem. 1998. godine s pjesmom "Neka mi ne svane" pobjeđuje na Izboru hrvatske pjesme za pjesmu Europe "Dora '98." s tom pjesmom odlazi u Veliku Britaniju gdje predstavlja Hrvatsku na Izboru pjesme za pjesmu Europe "Eurosong 98." i osvaja izvrsno peto mjesto. Iste godine proglašena je pjevačicom godine na više od 50 radio postaja, a istom titulom proglašavaju je i tiskovni mediji među kojima je i "Večernji list" koji joj dodjeljuje nagradu "Večernjakova ruža". Po glasovima radio, TV i tiskovnih medija proglašena je dvije godine uzastopce pjevačicom godine.

Karijera od 2000. do danas

U prošle tri godine održala je preko 350 koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Bosni i Hercegovini te u Švicarskoj i Njemačkoj U prosincu 1999. godine izdaje svoj treći samostalni album pod nazivom "I po svjetlu i po mraku" koji je prodan u više od 45.000 primjeraka u nepunih mjesec dana za što je Danijeli uručena zlatna ploča. Danijela kaže da jedna od dražih knjiga koju je u životu pročitala je Knjiga životnih zakona - John Marks Templetona i iskreno je preporučuje svima. U prosincu 1999. godine izdaje svoj treći samostalni album pod nazivom "I po svjetlu i po mraku" koji je prodan u više od 45.000 primjeraka u nepunih mjesec dana za što je Danijeli uručena zlatna ploča, a dvije godine kasnije – 2001. - izdaje svoj četvrti album „Pleši sa mnom“ na kojem će se naći i veoma uspješan duet sa Kemalom Montenom „Ovako ne mogu dalje“, što postaje jedna od najemitiranijih skladbi sa tog albuma.

2003. godine ostvaruje svoju veliku želju – snima album, peti po redu, sa tradicionalnim božićnim repertoarom - „Božić s Danijelom“. Sav prihod od prodaje albuma namijenila je Dječijoj bolnici u Klaićevoj u Zagrebu, a dvije godine kasnije, 2005., pred prepunom Koncertnom dvoranom Vatroslava Lisinskog ostvaruje koncertnu izvedbu navedenog izdanja - koncert „Božić s Danijelom“, spektakularnu koncertnu bajku čiji je čisti prihod donirala Centru za zbrinjavanje i rehabilitaciju djece s poteškoćama u razvoju Zagreb – podružnica Paunovac.

2005.g. izdaje i promovira svoju šestu albumsku uspješnicu – album „Oaza“, a samo godinu dana kasnije, 2006.g., veličanstvenom ljetnom splitskom promocijom u Galeriji Meštrović najavljuje svoj sedmi studijski album – „Canta y baila con Danijela“ – na kojem se nalaze njezine dotadašnje uspješnice u latino aranžmanima, a kojim počinje i diskografska suradnja sa diskografskom kućom „Dallas Records“.

Samo par mjeseci kasnije, u prosincu, Danijela će postati i vlasnica svog prvog parfema. Na prigodnoj promociji u Hotelu „Aristos“ u Zagrebu, Danijela promovira svoj parfem „La la“, a pred nastupajuće božićne i novogodišnje blagdane 2006.g. izdaje i svoju prvu knjigu za djecu – „Da Ma“.

2007.g. vraća se na Splitski festival sa posljednjom pjesmom Đorđa Novkovića „Na po mi srce živi“ koju je Đorđe napisao neposredno prije iznenadne smrti u svibnju iste godine. Pjesma je jako prihvaćena od publike i punih 25 tjedana se nalazi na nacionalnoj top listi HRTOP20.

2008.g. izdaje album „Nek živi ljubav – Danijela pjeva hitove Đorđa Novkovića“, projekt koji je Đorđe idejno osmislio i započeo za života, a koji nailazi na fascinantan odaziv publike. Album doživljava zlatnu tiražu i Danijeli za njega diskografska kuća „Dallas Records“ dodjeljuje Zlatnu ploču samo par mjeseci nakon njegova izlaska. Zlatna tiraža ne zaobilazi ni Sloveniju.

Iste godine u svibnju sudjeluje na Hrvatskom radijskom festivalu sa pjesmom „Ko će tebe mi zaminit“ na kojoj se kao aranžer potpisuje jedan od najpopularnijih glazbenih producenata i aranžera Mato Došen, a opet ne zaobilazi ni Splitski festival u srpnju gdje se pojavljuje se pjesmom Marka Tomasovića – „Evo mene“. Pjesma „Evo mene“ i „'Ko će tebe mi zaminit“ zauzimaju mjesta i na međunarodnim top listama, osobito u Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj uz bok eminentnim imenima svjetske pop scene.....

Ove 2010. godine, ostvaruje joj se još jedna velika želja – snima duet „Zarobljenik uspomena“ sa najpopularnijim bosanskohercegovačkim izvođačem Halidom Bešlićem. Bit će to, pored već ranije predstavljenog singla „Danijela časti“, drugi singl koji će najaviti skori izlazak novog Danijelina albuma. Treći singl „Pola, pola“ koji se u eteru pojavljuje u jesen, doživljava i svoje video izdanje u režiji Darka Drinovca u kojem se zajedno sa Danijelom pojavljuje i sjajan glumac Petar Ćiritović.

Nakon trećeg singla „Pola, pola“ koji u kratko vrijeme zauzima top liste hrvatskih i slovenskih radijskih postaja, Danijela nakon 2 godine pomno odabiranih skladbi izdaje svoj deveti samostalni studijski album „Unikat“ koji se u prodaji pojavljuje na Valentinovo, 14. veljače 2011. godine i to u regularnom i limited izdanju. Nedugo nakon samog izlaska, Danijela priređuje i slovensko-hrvatsku promociju albuma „Unikat“ priređenu u Brežicama u Sloveniji, nedaleko od Zagreba, a nakon toga priređuje promocije i u regiji – u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Nedugo nakon izlaska, album „Unikat“ u prvih mjesec dana prodaje postaje među najprodavanijim albumima u Hrvatskoj, ali i prvi po službenoj top ljestvici prodaje u susjednoj Sloveniji.

Danijela kaže da jedna od dražih knjiga koju je u životu pročitala je Knjiga životnih zakona - John Marks Templetona i iskreno je preporučuje svima. Danijela ima posebnu želju citirati jedan pasus koji se u potpunosti odnosi na njezin život. Glumac i pjevač Lou Rawls jednom je govorio o tome kako voli svoj posao:

"Pjevanje je čitav moj život i obožavam ga. Dakako, za to dobivam i novac i to ne bih omalovažavao. Ali kada sve što je u meni uložim u pjesmu i kad mi oni koji me slušaju pokazu da smo zajedno, to je pravi život. Svakome bih preporučio da, ne voli li ono što radi, pronađe nešto što voli i bavi se time - osobito ako tako stječe osjećaj da je zajedno s drugim ljudima. Takav je čitav moj život i na tome zahvaljujem Bogu."

External links