Istina: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: hu:Igazság (filozófia)
m r2.7.1) (robot Dodaje: sa:सत्यम्
Redak 95: Redak 95:
[[ru:Истина]]
[[ru:Истина]]
[[rue:Правда]]
[[rue:Правда]]
[[sa:सत्यम्]]
[[sah:Кырдьык]]
[[sah:Кырдьык]]
[[sh:Istina]]
[[sh:Istina]]

Inačica od 30. studenoga 2011. u 21:34

Ovo je glavno značenje pojma Istina. Za druga značenja pogledajte Istina (razdvojba).

Istina je jedan od temeljnih pojmova u filozofiji, osobito u spoznajnoj teoriji.

Istina se često veže s pojmovima: misao, zbilja, osobina, pojam, bit, znanje, veza, inteligencija...

Neki misle da se do istine, pravog razumjevanja znanja može doći samo prosvjetljenjem, a ne pojmovima (grupama osobina predmeta).

Pojmovno određenje istine: jednakost grupa osobina.

Istost (jednakost): zamišljeno je istinito ako je jednako zbiljskom. Drugim riječima, ono što mislimo o promatranom predmetu jednako je predmetu onakvom kakav jest neovisno o promatraču (ako nešto takvo postoji). Grupa osobina (pojmova, slika) u našem razumu jednaka je grupi zbiljskih osobina. Imamo neskrivenost, tj. predmet je onakav kakav jest (to je prvobitno grčko poimanje).

O sličnosti i razlikama zamišljenog i zbiljskog

Zamišljeno može biti malo ili jako različito od zbilje. Bezbroj je primjera za to: film Tramvaj zvan čežnja, Sjaj u travi, 1984 / Vrli novi svijet / Farenheit / Matrix... opijenost nekih Nijemaca Hitlerom / nekih muslimana fundamentalizmom / demagogija... svakodnevna mala nesvjesna samozavaravanja i nesvjesne laži, citati iz književnosti: "zašto ubijaju istinu da bi se spasili od laži", "ukrali su im nešto tako potpuno da ni ne znaju da su pokradeni"...zablude (Baconovi idoli pećine, trga, teatra), Platonova pećina...)

Materijalni interesi (svrhe, ciljevi, volja) jako utječu na mišljeno (lomače, politički progoni - proglasi ga drukčijim pa opljačkaj bez obzira na zbiljsko - činjenice).

Najveća teškoća u traženju istine

S obzirom da se radi o uspoređivanju (traženju razlika i istosti) velikog broja osobina (redaka tablica) lako se zabuniti, npr. zamjena teza = pridati osobinu nečega nečem drugom zato što imaju neke osobine iste - pr. "Tko laže taj i krade i ubija" - kradljivost je česta i kod lopova i kod ubojica, ali to ne znači da lopovima treba suditi za moguće ubojstvo tj. lopova ne treba zamjeniti s ubojicom. Stoga smanjujemo broj osobina - pojednostavljujemo. Izabiremo najvažnije osobine, to jest tražimo bit (ono što određuje nešto, po čemu nešto jest to što jest). Bit se često utuvđuje u glavi bez širine znanja i povezivanja, npr. kod ideologije (religije, komunizam). Alibi lijenih i manipulatora je da pravo znanje opterećuje. Ali ono je jedino moguće.

Znanje je pravo razumijevanje tj. podrazumijeva:

  1. poznavanje cijelog skupa osobina,
  2. mogućnost objašnjavanja toga
  3. mogućnost povezivanja

tj. poznavati osobine osobina pojma o kojem zaključujemo - odlučujemo - djelujemo. Radi se o stablima i mrežama veza grupa pojmova (redaka tablica).

Puno znanja nije dovoljno za spoznaju istine, osobine treba moći povezivati, a u povezivanju se najviše prepoznaje inteligencija.

Predložak:Link FA