Ivan Grubišić: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
mNema sažetka uređivanja
Josinj (razgovor | doprinosi)
Ne običavaju se svećeničke titule na Vikipediji, a don ni nije hrvatska inačica
Redak 1: Redak 1:
'''dr. sc. don Ivan Grubišić''' ([[Dicmo]], 20. lipnja [[1936.]]), katolički [[prezbiter]] i političar
'''Dr. sc. Ivan Grubišić''' ([[Dicmo]], 20. lipnja [[1936.]]), katolički [[prezbiter]] i političar


== Životopis ==
== Životopis ==

Inačica od 8. prosinca 2011. u 09:15

Dr. sc. Ivan Grubišić (Dicmo, 20. lipnja 1936.), katolički prezbiter i političar

Životopis

Maturirao je 1956., u Biskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Diplomirao je 1962., na Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1982. na Filozofskom fakultetu u Zadru, sociologiju i filozofiju. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, s temom Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-ih i vrednovanje toga ponašanja.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu i na Hrvatskim studijima. Iako je u mirovini, predaje na Pomorskom i Filozofskom fakultetu u Splitu.

Postignuća i nagrade

Inicijator je i jedan od utemeljitelja Hrvatske akademske udruge Split –"Čovjek nadasve", pokretač je i voditelj tribina Suvremeno društvo i duhovnost te Znanost i društvo. Autor je 12 knjiga i urednik četiri zbornika. Pokretač je i odgovorni urednik časopisa Dijalog.

Dobitnik je Državne nagrade za promidžbu i popularizaciju znanosti, Godišnje nagrade Grada Splita, Nagrade "Velimir Terzić", za promidžbu demokracije u Hrvatskoj, te Nagrade Slobodne Dalmacije za životno djelo. Predsjednik Mesić ga je odlikovao Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, za osobite zasluge u kulturi, 2007. godine.

Na izborima 2011. izabran je za zastupnika u Hrvatskom saboru, kao neovisni kandidat na vlastitoj listi.

Vanjske poveznice