Pravaštvo u Bosni i Hercegovini: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Josinj (razgovor | doprinosi)
Josinj (razgovor | doprinosi)
Redak 11: Redak 11:
== U suvremenoj BiH ==
== U suvremenoj BiH ==


'''[[Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine]]''' utemeljena je [[1991.]] godine, kao sestrinska stranka [[HSP|Hrvatske stranke prava]]. '''[[Stranka hrvatskog prava]]''' osnovana je 2004. godine. Kao sestrinska stranka [[Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević|Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević]] nastala je '''[[Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine]]''' - Pravaši 21. stoljeća, [[2010.]] godine. Iste godine nastaje i '''[[Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne]]'''.
'''[[Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine]]''' utemeljena je [[1991.]] godine, kao sestrinska stranka [[HSP|Hrvatske stranke prava]]. Bila je aktivno uključena u obranu u vrijeme [[Rat u Bosni i Hercegovini|srpske pobune i agresije u Bosni i Hercegovini]] postrojbama [[HOS]]-a, a parlamentarno zastupstvo na razini države ostvarila je tek [[2010.]] godine.
'''[[Stranka hrvatskog prava]]''' osnovana je [[2004.]] godine. Kao sestrinska stranka [[Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević|Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević]] nastala je '''[[Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine]] - Pravaši 21. stoljeća''', 2010. godine. Iste godine nastaje i '''[[Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne]]'''.


== Također pogledajte ==
== Također pogledajte ==

Inačica od 16. prosinca 2011. u 13:02

U Austro-Ugarskoj

Austrougarske državne vlasti nisu držale poželjnim organiziranje starčevićanske stranke pod pravaškim imenom u anektiranoj Bosni i Hercegovini. Stoga je skupina domoljubnih intelektualaca utemeljila Hrvatsku narodnu zajednicu, koja je imala ulogu etablirati pravaštvo u Bosni i Hercegovini. HNZ su podupirali franjevci, seljački stalež te nisko obrtništvo. Stranku je predvodio dr. Nikola Mandić, a od ostalih odličnika se ističu dr. Ivo Pilar, Savfet-beg Bašagić, književnik Hamid Ekrem Sahinović i Jozo Sunarić.

Hrvatska katolička udruga, odnosno Hrvatska katolička zajednica bila je druga politička stranka s pravaškim usmjerenjem koja je početkom 20. stoljeća djelovala u Bosni i Hercegovini, tada u sastavu Austro-Ugarske. Vođa joj je bio rimokatolički nadbiskup vrhbosanski dr. Josip Stadler, a okupljala je pretežno hrvatsko stanovništvo. Bila je bliska Čistoj stranci prava i Hrvatskoj kršćansko-socijalnoj stranci prava u Banskoj Hrvatskoj, a naročito Čistoj stranci prava u Dalmaciji te se je zalagala za ujedinjenje BiH s Hrvatskom, u sastavu Austro-Ugarske. Glavna odrednica njezina djelovanja bio je politički katolicizam.

To je bio jedan od glavnih razloga zašto su se Pilar i njegovi pristaše odvojili od suradnje s Katoličkom udrugom, iako su ranije blisko surađivali s nadbiskupom Stadlerom i njegovom strankom. Drugi je razlog bio inzistiranje na ujedinjenju BiH s Hrvatskom, što je izazvalo otpor muslimanskih i srpskih političara. Budući da su zajedno su bile dio Svepravaške organizacije (1911.1913.), kasnije su, u vrijeme I. svjetskog rata, opet surađivali.

Na izborima za Bosanski sabor 1910. godine Hrvatska katolička udruga osvojila je znatno manje mandata od Hrvatske narodne zajednice.

U suvremenoj BiH

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine utemeljena je 1991. godine, kao sestrinska stranka Hrvatske stranke prava. Bila je aktivno uključena u obranu u vrijeme srpske pobune i agresije u Bosni i Hercegovini postrojbama HOS-a, a parlamentarno zastupstvo na razini države ostvarila je tek 2010. godine.

Stranka hrvatskog prava osnovana je 2004. godine. Kao sestrinska stranka Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević nastala je Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević Bosne i Hercegovine - Pravaši 21. stoljeća, 2010. godine. Iste godine nastaje i Hrvatska stranka prava Herceg-Bosne.

Također pogledajte

Literatura

  • Gross, Mirjana: Izvorno pravaštvo. Ideologija, agitacija, pokret, Zagreb, 2000.
  • Rohaček, Goran: Hrvatsko pravaštvo na prijelazu tisućljeća, Čakovec, 2009.
  • Cipek, Tihomir – Matković Stjepan: Programatski dokumenti hrvatskih političkih stranaka i skupina 1842.–1914., Zagreb, 2006.
  • Šidak, Jaroslav – Karaman, Igor: Povijest hrvatskog naroda 1860.–1914., Zagreb, 1986.