Vibrato: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
dopuna sadržaja
dopuna sadržaja
Redak 4: Redak 4:


==Vibrato i Tremolo==
==Vibrato i Tremolo==
Unatoč tome što se učinak vibrata i tremola ponekad primjenjuju naizmjenično, definiraju se kao odvojeni i zasebni efekti. Vibrata je u glazbenom notnom zapisu kao trajna/ne prekidana periodična varijacija obima frekvencije s naglaskom na/prema noti kao temelju, dok tremolo je povremena/prekidana varijacija amplitude tona glasnoće. Uz pomoć elektroničke manipulacije (nekom drugom tehničkom obradom tonskog signala), ili ugradbom tzv., vibrata kanala u gitarska pojačala u praksi glazbenik [[pjevač]], ili glazbeni instrumenti bez tih pomagala teško može postići besprijekornu izvedbu vibrata ili tremola. Češća je i ''"ustaljenija"'' zamjena pojmova gdje se efekt vibrato ponekad smatra i naziva tremolo, kao što npr., naziv i uporaba ručice [http://www.ne.jp/asahi/mosrite/the-ventures/english/e_tremolo.html "tremolo arm"] na tijelu [[električna gitara| električne gitare]] u biti stvara klasični vibrato učinak.
Unatoč tome što se učinak vibrata i tremola ponekad primjenjuju naizmjenično, definiraju se kao odvojeni i zasebni efekti. Vibrata je u glazbenom notnom zapisu kao trajna/ne prekidana periodična varijacija obima frekvencije s naglaskom na/prema noti kao temelju, dok tremolo je povremena/prekidana varijacija amplitude tona glasnoće. Uz pomoć elektroničke manipulacije (nekom drugom tehničkom obradom tonskog signala), ili ugradbom tzv., vibrata kanala u gitarska pojačala u praksi glazbenik [[pjevač]], ili sami glazbeni instrument bez tih pomagala teško može postići besprijekornu izvedbu vibrata ili tremola. Češća je i ''"ustaljenija"'' zamjena pojmova gdje se efekt vibrato ponekad smatra i naziva tremolo, kao što je slučaj naziva i uporabe ručice [http://www.ne.jp/asahi/mosrite/the-ventures/english/e_tremolo.html "tremolo arm"] na tijelu [[električna gitara| električne gitare]], u biti kao rezultat stvara klasični vibrato učinak.


==Izvori==
==Izvori==

Inačica od 15. siječnja 2012. u 14:34

Vibrato

Vibrato je glazbeni učinak/tehnika u interpretaciji vokalne i instrumentalne glazbe. U vokalnoj glazbi prepoznajemo ga kao redovitu i pulsirajuću promjenu u visini glasa tona, a u instrumentalnoj kao tehniku sviranja lijeve ruke gdje glazbenik ne dižući prst sa žice lagano ga "ljulja" i tako stvara vibrirajući zvuk tona. Općenito ga karakteriziraju sljedeći faktori: brzina vibriranja (koliko brzo ton ide gore dolje), raspon (zamah) tona i modulacija intenziteta.[1]

Vibrato i Tremolo

Unatoč tome što se učinak vibrata i tremola ponekad primjenjuju naizmjenično, definiraju se kao odvojeni i zasebni efekti. Vibrata je u glazbenom notnom zapisu kao trajna/ne prekidana periodična varijacija obima frekvencije s naglaskom na/prema noti kao temelju, dok tremolo je povremena/prekidana varijacija amplitude tona glasnoće. Uz pomoć elektroničke manipulacije (nekom drugom tehničkom obradom tonskog signala), ili ugradbom tzv., vibrata kanala u gitarska pojačala u praksi glazbenik pjevač, ili sami glazbeni instrument bez tih pomagala teško može postići besprijekornu izvedbu vibrata ili tremola. Češća je i "ustaljenija" zamjena pojmova gdje se efekt vibrato ponekad smatra i naziva tremolo, kao što je slučaj naziva i uporabe ručice "tremolo arm" na tijelu električne gitare, u biti kao rezultat stvara klasični vibrato učinak.

Izvori

Vanjske poveznice