Sveti Hermenegildo: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
bez sažetka
m (r2.6.3) (robot Dodaje: bg:Херменегилд)
No edit summary
Međutim, povijesni stručnjaci vizigotske [[Hispanija|Hispanije]], ne smatraju Hermenegildovo pokrštavanje stvarnim razlogom sukoba između oca i sina, već samo izgovor. Svoje tvrdnje zasnivaju na činjenici da je u doba Leovigildove vladavine vladala religiozna tolerancija, kao i u raznim diplomatskim naporima prije i tijekom sukoba. Također, nakon konverzije Vizigota u pravovjerno kršćanstvo u doba Rekareda, kroničari i saborni dokumenti uopće ne spominju Hermenegilda, njegovu pobunu ili njegov heroizam, što znači da su ga katolički Vizigoti smatrali samo običnim pobunjenikom, a ne mučenikom.
 
Iako nisu sačuvana nikakva nezavisna svjedočenja o ovom događaju, Dijalozi Grgura Velikog govore da je Hermenegild odbio ponudu oproštaja svog oca pod uvjetom da se vrati na arijanstvo, i da je nakon toga pogubljen jer je odbio da ga pričesti arijanski svećenik na dan [[Uskrs]]a [[585.]] godine. Manje naklonjen mu je [[sv. Grgur Turskiiz Toursa]], vrlo dobro obaviješten o svijetu Vizigota, koji smatra dizanje oca na sina velikim grijehom, pa čak iako je ovaj heretik.
 
Na zahtjev [[Filip II., španjolski kralj|Filipa II., španjolskog kralja]], papa [[Siksto V.]] je kanonizirao Hermenegilda i proglasio ga svecem na 1000-godišnjicu njegove smrti. Zajedno sa sv. Fernandom, sv. Hermenegild je svetac zaštitnik [[Španjolska|španjolske monarhije]].
665

uređivanja

Navigacijski izbornik