Spokan: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Mijenja: en:Spokane people
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Spokan''' (Spokane; Lartielo, kod Lewisa i Clarka) /ima Spokane znači "''children of the sun'',"/ pleme američkih Indijanaca porodice [[Salishan]] koje u ranom [[19. stoljeće|19. stoljeću]], prema Lewisu i Clarku, živi u blizini rijeke [[Spokane (rijeka)|Spokane]] i [[Little Spokane]] u sjeveroistočnom [[Washington]]u. Pleme je tada brojalo oko 600 duša. Među sobom Spokane su podijeljeni na 3 lokalne grupe: a) Lower Spokan sa rijeke Spokane, uključujući i današnji rezervat Spokane; b) Upper Spokan ili Little Spokan u dolini rijeke Little Spokane i svu zemlju istočno od donje Spokane pa do Idaha; c) South ili Middle Spokan sa donjeg Hangmans Creeka, i na jug do zemlje plemena [[Coeur d’Alêne|Skitswish]].
'''Spokan''' (Spokane; Lartielo, kod Lewisa i Clarka) /ima Spokane znači "''children of the sun'',"/ pleme američkih Indijanaca porodice [[Salishan]] koje u ranom [[19. stoljeće|19. stoljeću]], prema Lewisu i Clarku, živi u blizini rijeke [[Spokane (rijeka)|Spokane]] i [[Little Spokane]] u sjeveroistočnom [[Washington]]u. Pleme je tada brojalo oko 600 duša.
O Spokanima se čuje tek dolaskom ekspedicije Lewisa i Clarka sredinom prvih godina 19. stoljeća ,a njihovu populciju Mooney procjenjuje na 1,400 ([[1780]]), dok je prema Teitu iznosila oko 2,700. Lower i Middle Spokani i dio Upper Spokana smješteno je na agenciju Colville, a ostatak na rezervat Flathead. Godine [[1905]]. popisano je 277 Lower Spokana i 177 Middle i Upper Spokana na agenciji Colville i 135 na rezervatu Flathead. U današnje vrijeme ima ih oko 600 u [[Montana|Montani]] i 2,100 u Washingtonu na rezervatima Spokane i Colville


Ostali nazivi za Spokane su Lêcle'cuks ([[Wasco]]); Lar-ti-e-lo, kod Lewis & Clarka (1806); S<small>E</small>noxami'na<small>E</small>x, kod [[Okanagon]]a; Sinkoman kod [[Kutenai|Kutenaja]].
== Ime ==

Ostali nazivi za Spokane su Lêcle'cuks ([[Wasco]]); Lar-ti-e-lo, kod Lewis & Clarka (1806); S<small>E</small>noxami'na<small>E</small>x, kod [[Okanagon]]a.
Među sobom Spokane su podijeljeni na 3 lokalne grupe: a) Lower Spokan ili Chekisschee sa rijeke Spokane, uključujući i današnji rezervat Spokane; b) Upper Spokan ili Little Spokan ili Sineeguomenah u dolini rijeke Little Spokane i svu zemlju istočno od donje Spokane pa do Idaha. ; c) South ili Middle Spokan ili Sintootoo sa donjeg Hangmans Creeka, i na jug do zemlje plemena [[Coeur d’Alêne|Skitswish]].

O Spokanima se čuje tek dolaskom ekspedicije Lewisa i Clarka sredinom prvih godina 19. stoljeća ,a njihovu populciju Mooney procjenjuje na 1,400 ([[1780]]), dok je prema Teitu iznosila oko 2.700. Lower i Middle Spokani i dio Upper Spokana smješteno je na agenciju Colville, a ostatak na rezervat Flathead. Godine [[1905]]. popisano je 277 Lower Spokana i 177 Middle i Upper Spokana na agenciji Colville i 135 na rezervatu Flathead. U današnje vrijeme ima ih oko 600 u [[Montana|Montani]] i 2.100 u Washingtonu na rezervatima Spokane i Colville


== Jezik ==
== Jezik ==
Jezik pripada porodici Salishan, a srodan je sa [[Kalispel]].
Jezik pripada porodici [[Salishan]], a srodan je sa [[Kalispel]].


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 8. veljače 2012. u 18:40

Spokan (Spokane; Lartielo, kod Lewisa i Clarka) /ima Spokane znači "children of the sun,"/ pleme američkih Indijanaca porodice Salishan koje u ranom 19. stoljeću, prema Lewisu i Clarku, živi u blizini rijeke Spokane i Little Spokane u sjeveroistočnom Washingtonu. Pleme je tada brojalo oko 600 duša.

Ostali nazivi za Spokane su Lêcle'cuks (Wasco); Lar-ti-e-lo, kod Lewis & Clarka (1806); SEnoxami'naEx, kod Okanagona; Sinkoman kod Kutenaja.

Među sobom Spokane su podijeljeni na 3 lokalne grupe: a) Lower Spokan ili Chekisschee sa rijeke Spokane, uključujući i današnji rezervat Spokane; b) Upper Spokan ili Little Spokan ili Sineeguomenah u dolini rijeke Little Spokane i svu zemlju istočno od donje Spokane pa do Idaha. ; c) South ili Middle Spokan ili Sintootoo sa donjeg Hangmans Creeka, i na jug do zemlje plemena Skitswish.

O Spokanima se čuje tek dolaskom ekspedicije Lewisa i Clarka sredinom prvih godina 19. stoljeća ,a njihovu populciju Mooney procjenjuje na 1,400 (1780), dok je prema Teitu iznosila oko 2.700. Lower i Middle Spokani i dio Upper Spokana smješteno je na agenciju Colville, a ostatak na rezervat Flathead. Godine 1905. popisano je 277 Lower Spokana i 177 Middle i Upper Spokana na agenciji Colville i 135 na rezervatu Flathead. U današnje vrijeme ima ih oko 600 u Montani i 2.100 u Washingtonu na rezervatima Spokane i Colville

Jezik

Jezik pripada porodici Salishan, a srodan je sa Kalispel.

Vanjske poveznice