Razlika između inačica stranice »Spokan«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodana 94 bajta ,  prije 9 godina
bez sažetka
[[Datoteka:Lebensraum der Spokane Indianer.png|mini|rezervati Spokane i Colville]]
'''Spokan''' (Spokane; Lartielo, kod Lewisa i Clarka) /ima Spokane znači "''children of the sun'',"/ pleme američkih Indijanaca porodice [[Salishan]] koje u ranom [[19. stoljeće|19. stoljeću]], prema Lewisu i Clarku, živi u blizini rijeke [[Spokane (rijeka)|Spokane]] i [[Little Spokane]] u sjeveroistočnom [[Washington]]u. Pleme je tada brojalo oko 600 duša.
 
Ostali nazivi za Spokane su Lêcle'cuks ([[Wasco]]); Lar-ti-e-lo, kod Lewis & Clarka (1806); S<small>E</small>noxami'na<small>E</small>x, kod [[Okanagon]]a; Sinkoman kod [[Kutenai|Kutenaja]].
 
Među sobom Spokane su podijeljeni na 3 lokalne grupe: a) [[Lower Spokan]] ili Chekisschee sa rijeke Spokane, uključujući i današnji rezervat Spokane; b) [[Upper Spokan]] ili Little Spokan ili Sineeguomenah u dolini rijeke Little Spokane i svu zemlju istočno od donje Spokane pa do Idaha. ; c) South ili [[Middle Spokan]] ili Sintootoo sa donjeg Hangmans Creeka, i na jug do zemlje plemena [[Coeur d’Alêne|Skitswish]].
 
O Spokanima se čuje tek dolaskom ekspedicije Lewisa i Clarka sredinom prvih godina 19. stoljeća ,a njihovu populciju Mooney procjenjuje na 1,400 ([[1780]]), dok je prema Teitu iznosila oko 2.700. Lower i Middle Spokani i dio Upper Spokana smješteno je na agenciju Colville, a ostatak na rezervat Flathead. Godine [[1905]]. popisano je 277 Lower Spokana i 177 Middle i Upper Spokana na agenciji Colville i 135 na rezervatu Flathead. U današnje vrijeme ima ih oko 600 u [[Montana|Montani]] i 2.100 u Washingtonu na rezervatima Spokane i Colville

Navigacijski izbornik