Moulin Rouge: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: bg:Мулен Руж
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
m r2.7.1) (robot Dodaje: ro:Moulin Rouge
Redak 57: Redak 57:
[[pl:Moulin Rouge]]
[[pl:Moulin Rouge]]
[[pt:Moulin Rouge]]
[[pt:Moulin Rouge]]
[[ro:Moulin Rouge]]
[[ru:Мулен Руж]]
[[ru:Мулен Руж]]
[[simple:Moulin Rouge]]
[[simple:Moulin Rouge]]

Inačica od 16. veljače 2012. u 20:04

Ovo je glavno značenje pojma Moulin Rouge. Za druga značenja pogledajte Moulin Rouge (razdvojba).
Moulin Rouge na Boulevard de Clichy noću

Moulin Rouge (hrv. Crveni mlin) je varieté u pariškoj četvrti Montmartre i jedna od najvećih pariških turističkih atrakcija.

Povijest

Plakat Henri de Toulouse-Lautreca

Sagrađen 1889. za vlasnika Josepha Ollera, koji je tada već posjedovao varijete L'Olympia i otvoren dana 6. listopada 1889. Naziv je dobio po nadograđenom crvenom mlinu na krovu.

Moulin Rouge se od početka koristio za plesove i plesne nastupe, prije svega za Cancan i Chahut. Ovdje su nastupale najpoznatije pariške zvijezde svog vremena, između ostalih La Goulue, Yvette Guilbert, Jane Avril, Mistinguett i Le Pétomane. Mnoga od ovih imena postala su svjetski poznata zahvaljujući i plakatu Henri de Toulouse-Lautreca i njegovim kasnijim izdanjima.

U Moulin Rouge-u se kasnije izvode i operete i glazbene revije, a povremeno služi i kao kino-dvorana. Od 1955. u njemu se izvode i tzv. dinner-spectacles. Ovdje su nastupali i brojni francuski šansonijeri - interpreti kao što su Charles Trenet ili Charles Aznavour, Edith Piaf. U novije doba ovdje su nastupali i Joséphine Baker, Frank Sinatra i La Toya Jackson. Na pozornici je 1964. postavljen i tzv. akvarij, u kojem su nastupale obnažene plesačice. Nakon financijske krize sredinom devedesetih godina varieté doživljava nove uspjehe od oko 2000. godine, što se može zahvaliti i velikom svjetskom uspjehu kino-filma Moulin Rouge!. Varieté danas raspolaže s 850 sjedala, a godišnje ga posjeti oko 420.000 posjetitelja.

Naziv i stil poznatog pariškog originala kopirani su i u brojnim drugim gradovima Europe i širom svijeta. Bečki Moulin Rouge sagrađen je još pet godina prije pariškog varijetea (1884.).

Moulin Rouge na filmu

Moulin Rouge danju

Snimljeno je ukupno šest filmova s nazivom Moulin Rouge:

Film French Can Can (1955., režija: Jean Renoir) donosi izmišljenu priču iz Moulin Rouge-a.

Vanjske poveznice

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Moulin Rouge