Sažimanje podataka bez gubitaka: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Molim te umjesto poveznica pod "članci", stavi wikionary poveznicu. Tako će biti ispravnije i znati će se o čemu se radi.
Uršul (razgovor | doprinosi)
Nema sažetka uređivanja
Redak 1: Redak 1:
'''Sažimanje podataka bez gubitaka''' ({{en|lossless compression}}) način je sažimanja kod kojeg ne dolazi do gubitka podataka i kvalitete informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom sažimanja, kada se dekomprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način sažimanja su: [[PNG]] (za slike) i ''[[FLAC]]'' (za audio), a pored pohrane [[multimedija|multimedije]] ovaj se način češće koristi za sažimanje raznovrsnih podataka u jednu datoteku (arhivu). Primjeri su formati: [[ZIP]], [[BZ2]], [[RAR]], [[CAB]] i dr.
'''Sažimanje podataka<ref>[http://www.geof.unizg.hr/dokumenti/strucno_usavrsavanje/Hrv_jezik111202.pdf Geodetski fakultet u Zagrebu] Miljenko Lapaine, Nada Vučetić, Ana Kuveždić Divjak, Martina Triplat Horvat: Hrvatski jezik u geodeziji i geoinformatici, 2. prosinca 2011. </ref> bez gubitaka''' ({{en|lossless compression}}) način je sažimanja kod kojeg ne dolazi do gubitka podataka i kvalitete informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom sažimanja, kada se dekomprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način sažimanja su: [[PNG]] (za slike) i ''[[FLAC]]'' (za audio), a pored pohrane [[multimedija|multimedije]] ovaj se način češće koristi za sažimanje raznovrsnih podataka u jednu datoteku (arhivu). Primjeri su formati: [[ZIP]], [[BZ2]], [[RAR]], [[CAB]] i dr.


== Povezani članci ==
== Povezani članci ==
*[[Sažimanje podataka sa gubicima]]
*[[sažimanje podataka sa gubicima]]

== Bilješke i referencije ==
{{reflist|2}}


[[Kategorija:Pohranjivanje podataka]]
[[Kategorija:Pohranjivanje podataka]]

Inačica od 17. veljače 2012. u 19:38

Sažimanje podataka[1] bez gubitaka (eng. lossless compression) način je sažimanja kod kojeg ne dolazi do gubitka podataka i kvalitete informacija. Postupak je u potpunosti reverzibilan, što znači da datoteka komprimirana ovim načinom sažimanja, kada se dekomprimira, potpuno odgovara izvoru (originalnoj datoteci). Najpoznatiji formati koji upražnjavaju ovaj način sažimanja su: PNG (za slike) i FLAC (za audio), a pored pohrane multimedije ovaj se način češće koristi za sažimanje raznovrsnih podataka u jednu datoteku (arhivu). Primjeri su formati: ZIP, BZ2, RAR, CAB i dr.

Povezani članci

Bilješke i referencije

  1. Geodetski fakultet u Zagrebu Miljenko Lapaine, Nada Vučetić, Ana Kuveždić Divjak, Martina Triplat Horvat: Hrvatski jezik u geodeziji i geoinformatici, 2. prosinca 2011.