Vaterpolo: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Kubura (razgovor | doprinosi)
m Uklonjena promjena suradnika 92.36.136.69, vraćeno na zadnju inačicu suradnika WikitanvirBot
Redak 4: Redak 4:


== Raširenost ==
== Raširenost ==
Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: [[Hrvatska]], [[Mađarska]], [[Srbija]], [[Crna Gora]], [[Rusija]], [[Italija]], [[Grčka]], [[Njemačka]], [[Španjolska]], [[SAD]], [[Australija]], ali i [[Slovačka]] , [[Francuska]] , [[Bosna i Hercegovina]] drže priključak ovoj skupini.
Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: [[Hrvatska]], [[Mađarska]], [[Srbija]], [[Crna Gora]], [[Rusija]], [[Italija]], [[Grčka]], [[Njemačka]], [[Španjolska]], [[SAD]], [[Australija]], ali i [[Slovačka]] i [[Francuska]] drže priključak ovoj skupini.


Najviše uspjeha na kontinentalnim ([[vaterpolska EP]]...) i svjetskim prvenstvima imale su Mađarska, SSSR, SFR Jugoslavija, Italija, Španjolska.
Najviše uspjeha na kontinentalnim ([[vaterpolska EP]]...) i svjetskim prvenstvima imale su Mađarska, SSSR, SFR Jugoslavija, Italija, Španjolska.
Redak 26: Redak 26:
* [[Vaterpolo na Azijskim igrama]]
* [[Vaterpolo na Azijskim igrama]]
* [[Hrvatska vaterpolska reprezentacija]]
* [[Hrvatska vaterpolska reprezentacija]]
* Golman u vaterpolu [[www.facebook.com/officialee]]


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==
* [http://www.hvs.hr/ Hrvatski vaterpolski savez]
* [http://www.hvs.hr/ Hrvatski vaterpolski savez]
* [http://www.facebook.com/officialee]


<!-- međuwiki -->
<!-- međuwiki -->

Inačica od 18. veljače 2012. u 03:02

Srbija-Grčka, Svjetska liga ,Genova, 16. lipnja 2008.

Vaterpolo je ekipni vodeni sport u kojem sudjeluju dvije ekipe s po sedam članova (jedan od njih je vratar). Uz nogomet, najstariji je momčadski šport koji se pojavio na programu Olimpijskih igara - 1900. godine u Parizu. Cilj igre je postići što više pogodaka. Utakmica se igra u četiri četvrtine, čija duljina je 8 minuta. Na početku svake četvrtine po jedan igrač svake momčadi pliva prema sredini igrališta na kojemu je lopta, a momčad čiji igrač prvi dopliva do lopte prva kreće u napad.

Raširenost

Države u kojima je jak reprezentativni vaterpolo su: Hrvatska, Mađarska, Srbija, Crna Gora, Rusija, Italija, Grčka, Njemačka, Španjolska, SAD, Australija, ali i Slovačka i Francuska drže priključak ovoj skupini.

Najviše uspjeha na kontinentalnim (vaterpolska EP...) i svjetskim prvenstvima imale su Mađarska, SSSR, SFR Jugoslavija, Italija, Španjolska.

U međunarodnim klupskim natjecanjima, najviše uspjeha polučile su hrvatske momčadi (ističu se Mladost Zagreb, Jug Dubrovnik i Jadran Split), zatim momčadi iz Italije (posebno Posillipo Napulj, Pro Recco i Pescara), Mađarske (Honved, Vasas, BVSC i Ujpest Torna), Srbije (Partizan Beograd), Rusije, Njemačke (Spandau Berlin), Španjolske (Barcelona), a u 21. stoljeću i klubovi iz Grčke postižu uspjehe.

Krovna organizacija za vaterpolo u Hrvatskoj je Hrvatski vaterpolski savez.

Igralište i oprema

Vaterpolo se igra u pravokutnom bazenu najčešćih dimenzija 33x25m (iako dimenzije mogu varirati: 20-35x10-25), minimalne dubine 1.8m. Golovi su dimenzija 3x0.9m. Gol linije i centar označeni su bijelim stupićima kraj bazena, dvometarska linija označena je crvenim, a 5-metarska žutim stupićem. Lopta je opsega 0.68-0.71m, i teži 400-450 grama. Ekipe se razlikuju po boji kapica: nekada su dopuštene bile samo plave/bijele, a danas se koriste bilo kakve, uz uvjet da su kapice protivničkih ekipa različitih boja (oba golmana nose crvene kapice). Igru kontroliraju dva linijska i glavni sudac. Napad traje 30 sekundi.

Vidi još

Vanjske poveznice