Zakon očuvanja energije: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m Sitno
PixelBot (razgovor | doprinosi)
Redak 52: Redak 52:
[[ja:エネルギー保存の法則]]
[[ja:エネルギー保存の法則]]
[[ka:ენერგიის შენახვის კანონი]]
[[ka:ენერგიის შენახვის კანონი]]
[[kk:Энергияның сақталу заңы]]
[[ko:에너지 보존 법칙]]
[[ko:에너지 보존 법칙]]
[[krc:Энергия сакълауну закону]]
[[krc:Энергия сакълауну закону]]

Inačica od 19. veljače 2012. u 11:00

Slika 1. Zakon očuvanja energije se koristi za opisivanje kretanja klatna.

Zakon očuvanja energije empirijski je zakon fizike koji navodi da se ukupna energija zatvorenog sustava s vremenom ne mijenja. Iz tog zakona proizlazi teza da se energija ne može stvarati ili uništavati već samo transformirati iz jednog stanja u drugo.

Teorija relativnosti Alberta Einsteina pokazuje da je masa oblik energije, odnosno da se masa i energija mogu međusobno transformirati jedno u drugo.

Uporaba u mehanici

U mehanici se ukupna energija sustava zapisuje kao:

gdje su :

gdje je T zbroj kinetičkih energija svih tijela unutar sustava, a V je potencijalna energija istog sustava, s tim što jednadžba (1) predstavlja potencijalnu energiju tijela unutar gravitacijskog polja, a (2) električnu potencijalnu energiju sustava(u zavisnosti od fizičkog polja u kojem se sustav nalazi koristimo odgovarajuće formule). Iz zakona očuvanja energije slijedi da je energija (E), predstavljena kao funkcija vremena (E(t)), uvijek konstantna.

Aksiom današnje fizike glasi:

Energija zatvorenog sustava ne može nestati niti ni iz čega nastati, energija može samo prelaziti iz jednog oblika u drugi, i ona je konstantna.