Sonja Gašperov: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Sonja Gašperov''' (1982., Split), likovna umjetnica. == Životopis == Rođena je 1982. U Splitu, gdje je 2001. godine završila Školu likovnih umjetnosti, te 2006. diplom...
(Nema razlike inačica)

Inačica od 19. veljače 2012. u 15:43

Sonja Gašperov (1982., Split), likovna umjetnica.


Životopis

Rođena je 1982. U Splitu, gdje je 2001. godine završila Školu likovnih umjetnosti, te 2006. diplomirala slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi prof. Nine Ivančić. Članica je HULU-a. Živi u Splitu gdje radi kao asistent na Umjetničkoj akademiji. Bavi se stripom i ilustracijom, pisanjem priča, slikarstvom, performansom, instalacijama. Objavljivala i objavljuje tekstove i stripove u raznim novinama i časopisima za kulturu kao što su Vijenac, Zarez, Slobodna Dalmacija, RE - riječki časopis za kulturu, Q magazin, Hosteler, ST-RIP, Zona 9, Komikaze. Objavljivala tjedne strip kaiševe 'Sob sa Sobom' i 'Lumen i Kremen' na Internet stranicama www.stripovi.com. Nedavno ušla u prvu zbirku Bestselerovih kratkih priča 'Da Sam Šejn'.[1] Dobitnica je nagrade za najbolji prozni tekst, natječaj 'Prozac', Vijenac (Matica hrvatska) i Algoritam, Zagreb, 2007. i na natječaju 'Ovisnost' dobitnica je treće nagrade za strip, Crtani Romani Šou, Zagreb, 2004.


365 majica

Godine 2008., u Galeriji Bačva (HDLU, Zagreb) izlaže svoj projekt 365 majica, koji nema izravne veze sa stripom, pa bi davanje prevelikog značenja činjenici da je ista umjetnica primarno prepoznata kao strip-autorica u ovom kontekstu na prvi pogled izgledalo suvišnim. Ipak, upravo jedan takav, naizgled izdvojeni i izolirani rad kao što je skupljanje sponzorskih majica koje završava njihovim izlaganjem u galerijskom prostoru, postaje izazovnim kada ga se pokuša povezati i vratiti među sve ostale aspekte njezina djelovanja. I u svojim prijašnjim izložbenim nastupima Sonja Gašperov nastojala je ne vezati se uz jedan medij, no u njenom slučaju to ne znači da svaki od njih gradi posve promišljeno 'od nule'.[2] Ona prije svega ostavlja dojam improvizatora koji ne pazi mnogo na konzistentnost, što za mladog autora, od kakvog se očekuje da se na sceni što prije plasira s već profiliranim izrazom i u njemu po mogućnosti ostane, predstavlja određeni rizik. Osvojenu slobodu, zajedno s još nekim akterima splitske scene, prakticira šireći je na slikarstvo, a zatim i na ostale vidove svog djelovanja. Kad 'improvizira', Sonja Gašperov neopterećeno radi sa svim dosadašnjim iskustvima u koja se ubrajaju i strip i ilustracija, pisanje priča, slikarstvo, performans, instalacije, uključujući hobije i neke osobne stavove. Sve to zajedno utkano je u proces kontinuiranog građenja jednog identiteta, koji i nije nužno umjetnički, i kojemu je galerijski prostor tek prostor njegovih trenutačnih, prolaznih, manifestacija.[3] Stoga nije nimalo čudno što je i 365 majica još jedan izrazito komunikativan projekt, koji je unaprijed s lakoćom mobilizirao potrebne suradnike, odnosno donatore sponzorskih majica u najširem spektru od gotovo anonimnih obrta do velikih korporacija, a onda i medije koji su se na čitavu priču odmah upecali.

O projektu

Na fotografijama vidimo umjetnicu u najrazličitijim situacijama, bez posebnog odabira, i bez pokušaja bilo kakvog gega s pojedinačno reprezentiranim logotipom. Najveći dio prostora takozvane 'Bačve' HDLU-a zauzimaju same majice, njih 365, po jedna za svaki dan u godini, izložene gusto jedna do druge na konopcima za sušenje rublja. Riječ je o pomalo začudnoj, inverznoj situaciji gdje su unutarnji zidovi odigrali ulogu dvorišnih, što se može iščitati kao jednostavna i inteligentna igra s toliko puta tematiziranim monumentalnim prostorom osvijetljenim pod kupolom. Sama umjetnica komentira: "Priča o projektu '365 majica' razvila se iz ideje o višegodišnjem nerviranju oko bacanja novca na skupocjene robne marke iz bolesno precijenjenih shopova. Zaključak je da te skupocjene majice na kraju opet imaju istu priču kao i ove moje besplatne, a priča je, da se logom mjeri status uspješnosti. Otkako znam za sebe nosim s veseljem majice s reklamama tvrtki, čak sam ih i prije sakupljala sve dok nisam odlučila da ću kroz oblačenje svakodnevne besplatne majice simbolički biti obučena 365 dana s različitim logom i porukom. Sada sam uvjerena da majice koje su mi razne tvrtke poslale imaju mnogo boljih dizajnerskih ideja nego većina onih koje se prodaju pod suho zlato. Ovaj projekt je za mene jedno disciplinirano jednogodišnje divljanje zbog zbunjenih potrošača koji bi nakon ovog trebali malo bolje promisliti što kupuju i dal’ uopće treba kupovati! Nek’ se zapitaju otkud uopće taj sram zbog nošenja reklamnih majica?"

Izložbe

  • 2003. godine izlaže stripove na natječaju "Zločin i Kazna" na grupnoj izložbi Crtani Romani Šou u Centru Kaptol.
  • Izlaže radove u Komikazama (na internetu i u fanzinu 2004).
  • Sa Ivanom Svagušom i Zvonimirom Baraćem objavljuje prvi broj fanzina Cujo.
  • Sudjeluje na grupnoj izložbi u prostorijama Poglavarstva Grada Splita, 2004.
  • Izlagala na grupnoj izložbi Crtani romani šou 2004. u SC-u, (3 mjesto - natječaj Ovisnost). SC Velesajam CoolToure 2004. - grupna izložba slikarskih radova.
  • Splitska suvremena umjetnost: NOVA GENERACIJA - Galerija Umjetnina Split, Split 2006.
  • 365 majica-izložba u Galeriji umjetnina, Split, 2008.
  • 365 majica-izložba u Galeriji Bačva (HDLU), Zagreb, 2008.
  • VISITING - Young Croatian Art Scene - MUU Gallery, Helsinki, 2008.
  • Vuk je vuku čovjek, Knjižnice grada Zagreba, 2008.
  • Gradska galerija Fonticus, Grožnjan, Pogled na grad, gostujuća izložba HULU-Split (u sklopu udruge „Kvart“)


Bilješke i izvori

  1. http://www.kgz.hr/default.aspx?id=3462
  2. http://www.dnevnikulturni.info/recenzije/likovnost/916/sonja_gasperov_-_365_majica/
  3. http://www.dnevnikulturni.info/recenzije/likovnost/916/sonja_gasperov_-_365_majica/

http://www.zid.hr/Strip%20-%20Sonja%20Gasperov.htm

http://www.galum.hr/hr/Izlozbe/popis/Sonja-Gasperov-365-majica/39/default.aspx