Međuzvjezdana tvar: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
m r2.7.1) (robot Dodaje: cy:Mater rhyngseryddol
Luckas-bot (razgovor | doprinosi)
Redak 12: Redak 12:


[[ar:وسط بين نجمي]]
[[ar:وسط بين نجمي]]
[[be-x-old:Міжзорнае асяродзьдзе]]
[[ca:Medi interestel·lar]]
[[ca:Medi interestel·lar]]
[[cs:Mezihvězdné prostředí]]
[[cs:Mezihvězdné prostředí]]

Inačica od 25. veljače 2012. u 22:25

Međuzvjezdana tvar (kratica: ISM, prema engleskom InterStellar Medium) označuje tvar u međuzvjezdanom prostoru koja se nalazi između zvijezda unutar jedne galaktike. U međuzvjezdani medij se pored međuzvjezdane tvari ubraja elektromagnetsko zračenje i galaktičko magnetsko polje.

Međuzvjezdana tvar nastaje iz neutralna i ionizirana plina u atomskom i molekulnom obliku, prašine i kozmičkih zraka. Igra bitnu ulogu u astrofizici, budući da zvijezde nastaju iz međuzvjezdane tvari koju zvjezdani vjetar i supernove raznose u međuzvjezdani prostor. Prouzročuje takozvanu absorpciju i bojanje zvjezdanog svjetla. Međuzvjezdana tvar ispunja međuzvjezdani prostor i polako se širi u međugalaktički prostor. Energija koja zauzima isti prostor u obliku elektromagnetskog zračenja je međuzvjezdano radijacijsko polje.

Tvar između galaktika ne pripada međuzvjezdanoj tvari i analogna je međugalaktičkom mediju odnosno plinu ili kraće IGM-u. Odgovara tvari u neposrednom okolišu neke zvijezde međuplanetne tvari.

Povezani članci

Vidi značenje pojma međuzvjezdani prah.