Demokratska Federativna Jugoslavija: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Nema sažetka uređivanja
m Uklonjena promjena suradnika 93.143.131.133, vraćeno na zadnju inačicu suradnika Dinamik-bot
Redak 23: Redak 23:
[[sh:Демократска Федеративна Југославија]]
[[sh:Демократска Федеративна Југославија]]
[[sr:Демократска Федеративна Југославија]]
[[sr:Демократска Федеративна Југославија]]
ma jeld ti to mene zezaš?
haha SSSR!

Inačica od 3. ožujka 2012. u 21:55

Demokratska Federativna Jugoslavija je ime koje je Jugoslavija u prijelaznom razdoblju između Prve Jugoslavije i Druge Jugoslavije, od 7. ožujka do 29. studenoga 1945., iako se taj naziv spominje i u vrijeme konstituiranja federalnih država koje će kasnije biti nazvane narodnim republikama.

Ime se pojavljuje nakon što je kralj Petar II. Karađorđević pristao na formiranje kraljevskog namjesništva, koje zatim daje mandat Josipu Brozu Titu za formiranje privremene vlade, u koju su ušli članovi NKOJ-a i šest istaknutih građanskih političara.

Nova vlada nije prisegnula "kralju i narodu", kako su prisizale vlade Kraljevine Jugoslavije, nego samo "narodu". Ime države promijenjeno je, iako monarhija (makar zvanično) nije ukinuta. Ostala je na snazi odluka AVNOJ-a o zabrani povratka kralja u zemlju, te dogovoreno da će se to pitanje riješiti demokratskim putem po završetku rata. Istaknuto je federativno uređenje. Hrvatska je konstituirana kao Federalna Država Hrvatska (FDH, kraće Federalna Hrvatska), usprkos postojanju separatističke tvorevine NDH.

KPJ je preuzela svu realnu vlast i ubrzo eliminirala sve građanske političare iz političkog života.

Ustavotvorna skupština je 29. studenoga 1945. donijela odluku o ukidanju monarhije, te ime države promijenila u Federativna Narodna Republika Jugoslavija; novo je ime ozvaničeno tek Ustavom od 31. siječnja 1946., a donijela su ga oba doma Ustavotvorne skupštine tj. Savezna skupština Ustavotvorne skupštine te Skupština naroda Ustavotvorne skupštine.

Upravna podjela

Wikizvor

Nedovršeni članak Demokratska Federativna Jugoslavija koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.