Najbolja soja: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
nutritivna vrijednost soje dodatak ugljikohidrati
Ispravljena wp, malo lekture + rečenica o Monsantu
Redak 20: Redak 20:
[[Industrijske biljke|Industrijska]] je biljka.
[[Industrijske biljke|Industrijska]] je biljka.


Soja je jedna od [[biljka|biljki]], kojima se [[genetika|genetski]] manipulira. [[GMO|Genski modificirana soja]] se upotrebljava u sve više proizvoda.
Soja je jedna od [[biljka|biljki]], kojima se [[genetičko inženjerstvo|genetički]] manipulira. Genetički modificirana soja koristi se u sve više proizvoda.


Zbog uzgoja [[GMO]] soje, uništena su velika prostranstva [[šuma]] i [[travnjak]]a u [[Južna Amerika|Južnoj Americi]]. Pri uzgoju se koristi [[herbicid]] Roundup, koji je smrtonosan za [[životinje]], koje žive u [[voda|vodi]], posebno za [[žaba|žabe]], ali i za [[čovjek]]a. [[Rumunjska]] i [[Meksiko]] su zabranili uzgoj GMO soje, [[Grčka]] promet, a [[Ekvador]] uvoz hrane s GMO sojom.
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača genetički modificirane soje jest međunarodna [[korporacija]] Monsanto, čija je sorta ''Roundup Ready'' otporna na [[herbicidi|herbicid]] ''Roundup'', koji također proizvodi Monsanto. Zbog uzgoja [[genetičko inženjerstvo|genetički modificirane]] soje, uništena su velika prostranstva [[šuma]] i [[travnjak]]a u [[Južna Amerika|Južnoj Americi]]. Pri uzgoju se koristi [[herbicid]] Roundup, koji je smrtonosan za [[životinje]], koje žive u [[voda|vodi]], posebno za [[žaba|žabe]], ali i za [[čovjek]]a. [[Rumunjska]] i [[Meksiko]] zabranili su uzgoj GMO soje, [[Grčka]] promet, a [[Ekvador]] uvoz hrane s GMO sojom.


Prema podacima Međunarodne organizacije za poljoprivredu i prehranu - [[FAO]], u [[svijet]]u je [[2005]]. proizvedeno 214.347.289 [[tona]] soje.
Prema podacima Međunarodne organizacije za poljoprivredu i prehranu ([[FAO]]), u [[svijet]]u je [[2005]]. proizvedeno 214.347.289 [[tona]] soje.


Uzgoj genetski modificirane soje u Argentini je prvih godina znatno povećao prinose. Idućih godina se korov prilagodio genetski modificiranoj soji, što je zahtijevalo još jače otrove za te prilagođene superkorove. Velikih skokova u uzgoju soje više nije bilo, a novi jači otrovi i superkorovi su uništili ostale kulture i divlje bilje, tako da je od nekadašnje flore ostala samo GMO soja i superkorovi.
Uzgoj genetski modificirane soje u Argentini je prvih godina znatno povećao prinose. Idućih se godina [[korov]] prilagodio genetski modificiranoj soji, što je zahtijevalo još jače otrove za te prilagođene superkorove. Velikih skokova u uzgoju soje više nije bilo, a novi jači otrovi i superkorovi uništili su ostale kulture i divlje bilje, tako da su od nekadašnje [[flora|flore]] ostali samo GMO soja i superkorovi.


== Vanjske poveznice ==
== Vanjske poveznice ==

Inačica od 7. ožujka 2012. u 00:19

Soja
Soja
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Magnoliophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Fabales
Porodica:Fabaceae
Rod:Glycine
Vrsta:G. max
Dvojno ime
Glycine max
L. Merr.
Baze podataka

Soja (lat. Glycine max) je biljka mahunarka visoke hranjive vrijednosti. Postoje razne sorte soje, koje se razlikuju po obliku zrna, boji, okusu i kemijskim svojstvima. Sadrži vrlo velik postotak masti - oko 19%, ugljikohidrata - oko 30% i bjelančevina - oko 37% te vitamine A i B skupine. U prehrani i industriji upotrebljava se u raznim oblicima kao što su: sojino mlijeko, sir poznat kao tofu, brašno, ulje, umak, briketi itd.

Industrijska je biljka.

Soja je jedna od biljki, kojima se genetički manipulira. Genetički modificirana soja koristi se u sve više proizvoda.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača genetički modificirane soje jest međunarodna korporacija Monsanto, čija je sorta Roundup Ready otporna na herbicid Roundup, koji također proizvodi Monsanto. Zbog uzgoja genetički modificirane soje, uništena su velika prostranstva šuma i travnjaka u Južnoj Americi. Pri uzgoju se koristi herbicid Roundup, koji je smrtonosan za životinje, koje žive u vodi, posebno za žabe, ali i za čovjeka. Rumunjska i Meksiko zabranili su uzgoj GMO soje, Grčka promet, a Ekvador uvoz hrane s GMO sojom.

Prema podacima Međunarodne organizacije za poljoprivredu i prehranu (FAO), u svijetu je 2005. proizvedeno 214.347.289 tona soje.

Uzgoj genetski modificirane soje u Argentini je prvih godina znatno povećao prinose. Idućih se godina korov prilagodio genetski modificiranoj soji, što je zahtijevalo još jače otrove za te prilagođene superkorove. Velikih skokova u uzgoju soje više nije bilo, a novi jači otrovi i superkorovi uništili su ostale kulture i divlje bilje, tako da su od nekadašnje flore ostali samo GMO soja i superkorovi.

Vanjske poveznice

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Soja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Soja
Wikivrste imaju podatke o taksonu Soja
Soja